nlc.hu
Életmód

Macskák arckifejezése

Mennyire olvasol jól a macskád arckifejezéséből? Ebből a tudományos tesztből kiderül!

Nem a macskák nem értenek minket, hanem mi nem értjük őket.

A macskákról az a hír járja (tévesen), hogy zárkózottak és érzelmeik nehezen olvashatók, de úgy tűnik, ez inkább a mi hiányosságunk, nem az övék. Egy új tanulmány szerint szőrös barátaink rengeteg arckifejezést használnak a kommunikációhoz, csak éppen 13 százalékunk érti őket nagyon jól.

Az Animal Welfare-ban megjelent tanulmányban 6329 ember nézett 20 macskát ábrázoló videoklipet, a cicák arcát kémlelve. Az alanyokat arra kérték, hogy állapítsák meg, hogy a macskák pozitívan vagy negatívan érzik-e magukat, és átlagosan az emberek csak 15 százaléka teljesített viszonylag jól (15 pontot ért el a 20-ból). Érdekes módon a nők jobban felismerték a macskafélék arckifejezését, mint a férfiak. Generációs szakadék is volt a válaszadók között, mivel a fiatalok jobban teljesítettek ebben a kihívást jelentő feladatban, mint az idősebbek.

macskák arckifejezése

Vajon mire gondolhat? A fotón a szerző macskája, Áfonya látható (Fotó: Huszár Mónika)

Az a tény, hogy a nők általában jobb pontszámot értek el, mint a férfiak, összhangban van a korábbi kutatásokkal, amelyek azt mutatták, hogy a nők jobbnak tűnnek az érzelmek nonverbális megnyilvánulásának dekódolásában, az emberek és a kutyák esetében is – szól a Guelph Egyetem közleménye.

szürke macska

Őrült vagy cukiskodó arckifejezés? (Fotó: Huszár Mónika)

A macskákkal kapcsolatos professzionális szerepvállalás, például egy állatorvosi tevékenység is segített jobban megérteni, mit éreznek a videókon szereplő macskák. Meglepő módon nem jelent előnyt, ha valaki macskatulajdonos vagy macskaszerető. Általában a pozitív macska-arckifejezések könnyebben azonosíthatók, mint a negatívak.

szürke macska

A pozitív macska-arckifejezések könnyebben azonosíthatók, mint a negatívak (Fotó: Huszár Mónika)

Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek nem születnek jó macska-arckifejezés olvasónak, a készség viszont megtanulható, ami jó hír a macskák számára. Az embereket meg lehet tanítani arra, hogy jobban megértsék a macskáikat. „Ezt a készséget azért fontos elsajátítani, mert segíthet megerősíteni a kötődést a tulajdonosok és a macskák között, és így javítani a macskák jólétét” – mondta el egy tanulmányban szereplő professzor.

szürke macska

Unalmas, esős délutánhoz illő ábrázat (Fotó: Huszár Mónika)

Hogy mennyire vagy jó „macska-suttogó” , az könnyen kiderülhet, ha kitöltöd a tesztet a kutatócsoport honlapján.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top