nlc.hu
Életmód

A macskáknak 276 különböző arckifejezésük van

A macskáknak 276 különböző arckifejezésük van – állapította meg egy tanulmány

A macskákról az a hír járja (tévesen), hogy zárkózottak és érzelmeik nehezen olvashatók, de úgy tűnik, ez inkább a mi hiányosságunk, nem az övék.

A fülek lelapultak, a pupillák kitágulnak. Ha valaha is töprengtünk már azon, vajon tényleg sunyin vagy épp megvetően néz-e ránk a macskánk, akkor most igazolást nyer, hogy simán lehetséges.

A Behavioral Processes folyóiratban a múlt hónapban megjelent tanulmányban két amerikai tudós 276 különböző macska-arckifejezést számolt össze. „Tanulmányunk bebizonyítja, hogy a macskák kommunikációja összetettebb, mint azt korábban feltételeztük” – mondta Brittany Florkiewicz, a tanulmány társszerzője, az arkansasi Lyon College evolúciós pszichológusa a CNN-nek szerdán, hozzátéve, hogy eredményeik azt sugallják, hogy a háziasítás jelentős hatással van a macskák fejlődésére, és ezáltal arckifejezésére is.

macska, cica

„A hétfő reggel van” arc (Fotó: szerző)

Florkiewicz kifejtette, hogy a háziasított macskák jellemzően szociálisan toleránsabbak, mint vadmacska társaik, mivel emberek közelében élnek, ezért a kutatók arra számítottak, hogy pozitív és negatív kontextusban is megnyilvánulnak – de meglepődtek, hogy határozottan körülírható volt 279 arckifejezés.

Florkiewicz és a vezető szerző, Lauren Scott, a Kansasi Egyetem Orvostudományi Központjának orvostanhallgatója szerint a háziasítás több macska-macska közötti szociális interakciót tesz lehetővé, ezért a szerzőpáros úgy gondolta, hogy jobban ki tudják fejezni magukat. 

Az adatok gyűjtése érdekében Scott 2021 augusztusa és 2022 júniusa között 53 macskát filmezett le egy helyi macskakávézóban, amikor mindketten a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen tartózkodtak. Az összegyűjtött 194 perces videófelvételből 186 macskainterakciót rögzített. A macskák nőstények és kandúrok is voltak, mind felnőttek, rövid szőrűek és ivartalanítottak.

szürke macska

Az „akarsz-e játszani” arc (Fotó: Huszár Mónika)

Mindkét kutató egy kifejezetten macskák számára kifejlesztett kódrendszerrel, az úgynevezett Cat Facial Action Coding Systemmel mérte fel a kifejezésbeli különbségeket, és megvizsgálta az arcizommozgások számát és típusait. A tanulmány hozzátette, hogy a biológiai folyamatokhoz, például a légzéshez és az ásításhoz kapcsolódó izommozgásokat nem vették figyelembe.

Bár nem tudtak minden feljegyzett kifejezésnek jelentést tulajdonítani, Florkiewicz és Scott azt találta, hogy 

a kódolt kifejezések 45,7%-a barátságos, míg 37%-a agresszív.

 

A tanulmány részletezte azt is, hogy a macska barátságos arckifejezést mutat, amikor a fülek és a bajusz előremozdulnak, miközben a szemek becsukódnak. Ellenben egy agresszív macskának összeszűkül a pupillája, a fülei a fejéhez simulnak, és kidugja a nyelvét.

„Reméljük, hogy a mintánk méretét kibővítjük más helyeken élő macskákkal is, például olyanokkal, akik többen élnek egy otthonhonban, elvadult kolóniákban élő egyedekkel, stb.” – mondta Florkiewicz. – Egy másik cél a jövőre nézve egy nyomonkövetési vizsgálat lefolytatása annak meghatározására, hogy mit is jelentenek a kifejezések” – tette hozzá.

macska

A „mi a túróra készülsz?!” arc. Fotó: Huszár Mónika

És te mennyire olvasol jól a macskád arckifejezéséből?

Az Animal Welfare-ban megjelent korábbi tanulmányban 6329 ember nézett 20 macskát ábrázoló videóklipet, a cicák arcát kémlelve. Az alanyokat arra kérték, hogy állapítsák meg, hogy a macskák pozitívan vagy negatívan érzik-e magukat, és átlagosan az emberek csak 15 százaléka teljesített viszonylag jól (15 pontot ért el a 20-ból). Érdekes módon a nők jobban felismerték a macskafélék arckifejezését, mint a férfiak. Generációs szakadék is volt a válaszadók között, mivel a fiatalok jobban teljesítettek ebben a kihívást jelentő feladatban, mint az idősebbek.

Az eredmények összességében azt mutatták, hogy az emberek nem születnek jó macska-arckifejezés olvasónak, a készség viszont megtanulható, ami jó hír a macskák számára. Az embereket meg lehet tanítani arra, hogy jobban megértsék a macskáikat.

Egy másik izgalmas kutatásban azt akarták megválaszolni, melyik macskának van a legcukibb arca. Ehhez 46 különféle macskafajta arcának arányait vizsgálták meg, mégpedig abból a szempontból, hogy azok milyen mértékben felelnek meg az aranymetszés szabályának. Mint kiderült, a cikkünkben szereplő karthauzi fajta az egyik legcukibb a macskák között.

Hogy mennyire vagy jó „macska-suttogó” , az könnyen kiderülhet, ha kitöltöd a tesztet a kutatócsoport honlapján.

macska

A „tudom, hogy gyönyörű vagyok” arc (Fotó: Huszár Mónika)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top