nlc.hu
Életmód

Egy utas tette le a repülőt miután a pilóta elájult

Egy utas tette le a repülőt miután a pilóta elájult

Az férfinek, akinek nem volt repülési tapasztalata, a légiforgalmi irányító utasításait követve tette le a gépet.

Nem mindennapi tettet hajtott végre egy férfi az Egyesült Államokban. A repülési tapasztalattal nélküli utasnak ugyanis sikerült landolnia egy magánrepülőgéppel egy floridai repülőtéren miután a pilóta rosszul lett.  A CNN beszámolója szerint május 10-én délután történt az eset.

repülő műszerfal

Képünk csupán illusztráció (Fotó: Pixabay)

A hírtelevízió által megszerzett hangfelvételen hallható, amint az utas közli a légiforgalmi irányítással a kialakult helyzetet:

Súlyos helyzetbe kerültem. A pilótám elvesztette az eszméletét, és fogalmam sincs, hogyan kell vezetni a repülőgépet.

A drámai hangfelvételből az is kiderül, hogy az utas a légiforgalmi irányító aprólékos utasításait követve sikeresen letette a gépet a floridai Palm Beach nemzetközi repülőtéren. A LiveATC.net által rögzített felvételen egy másik légiforgalmi irányító hallható, amint épp közli az érintett további repülőgépekkel a kialakult helyzetet.

A Szövetségi Légügyi Hivatal információi szerint a pilótán kívül két ember utazott az egymotoros Cessna 208-as fedélzetén. Az ügyben a légi hatóság vizsgálatot indított. Arról nincsennek információk, miért lett rosszul a pilóta.

Egy hasonló típusú gép fedélzetén fordult elő még 2014-ben Ausztráliában, hogy egy 19 éves utas vette át a repülő irányítását amikor rosszul lett a pilóta. A férfi, aki szintén nem rendelkezett semmilyen repülési tapasztalattal, addig körözött a repülővel, míg a pilóta magához nem tért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top