nlc.hu
Életmód

Tanára kergette öngyilkossági kísérletbe Mátét

Fagyállót ivott a nyolcadikos Máté, hogy soha többé ne kelljen iskolába mennie

A tanára állandó cikizése miatt a nyolcadikos fiú annyira gyűlölt iskolába járni, hogy öngyilkosságot kísérelt meg. Fagyállót ivott.

Az eset a Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola autista tagozatában történt. Az iskolában Mátéval sokáig semmi gond nem volt, míg egyszer ötödikes korában belekeveredett egy verekedésbe, mely során az egyik diáktársát próbálta megvédeni. A rövid incidensnek nem lett következménye, a verekedőket gyorsan leszedték egymásról, csakhogy az egyik tanára az eset után kipécézte magának Mátét – számolt be a történtekről a Blikknek a fiú édesanyja, Tóth Ágnes.

Üres osztályterem

Máté számára az öngyilkosság is jobb opciónak tűnt, mint találkozni a tanárával (Fotó: Getty Images)

A tanár többször emlékeztette Mátét, hogy aznap milyen veszélyes dolgot művelt, és bár a fiú kitűnő tanuló volt, semmirekellőnek nevezte, és nap mint nap talált valamilyen indokot arra, hogy lehordja. Ebben partnere volt a pedagógiai asszisztens is, aki dagadtnak és fancsali képűnek is hívta a fiút. Máté mindennap meggyötörve, szomorúan tért haza az iskolából. A tanár azt se nézte jó szemmel, hogy a fiú a vegyipariban tanulna tovább, és csak az igazgató közbenjárása miatt nem értesítette arról az érintett iskolát, hogy az oda jelentkező tanulója autista. Az igazgató szerint az erről szóló papírt elég a beiratkozáskor bevinni, így nem befolyásolja a felvételi folyamatát. A sikeres felvételi azonban nem örömöt, csak újabb adag stresszt hozott a fiú életébe: félt, hogy mit fog hozzá szólni a tanára. Március 20-án az anyja mentőt hívott a fiúhoz, miután zavartan, összevissza beszélt. Mivel a fiú búcsúlevelet is írt, először a pszichiátriára vitték. A légzése leállása után intubálták, újraélesztették és bekerült a megyei kórház intenzív osztályára. Az anyja két napig nem tudhatta biztosan, hogy a fia életben marad-e. Szerencséjük van, ugyanis a fiú teljesen rendbe fog jönni, még a veséje is felépül. A teljes felépüléshez azonban az is kellett, hogy az eset után az anyja ne engedje a fagyállót ivó fiát iskolába járni.

Egészségügyi okokra hivatkozva kértem az iskolába járás alóli felmentését, amit az igazgató megadott. Azt mondta, leülhetünk majd beszélni, de ez a mai napig nem történt meg.

Ágnes felhívja a figyelmet, hogy az iskolai zaklatásról általában az jut eszünkbe, hogy a gyerekek bántják egymást, holott ez az eset is azt mutatja, hogy egy tanár is milyen sok kárt tud okozni. A vegyipari iskolában már várják a fiát, amíg az intenzíven feküdt, véradást is szerveztek neki. Ágnes bízik abban, hogy Máté pszichológus segítségével teljesen felépülhet. Az ügyben a tankerület az iskola vezetőjétől vizsgálatot kért, aki úgy találta, az érintett tanárral mindenki elégedett.  Az osztályfőnöki órákat ezentúl pszichológus bevonásával tartják meg.

VAN SEGÍTSÉG!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top