nlc.hu
Életmód

Bemutatjuk, milyen egy szexboltban dolgozni

„Én a szexboltból megyek nyugdíjba” – ilyen egy szexbolti eladó élete

Milyen lehet egy szexboltban dolgozó ember élete? Mint megtudtam az interjúból, pont olyan, mintha egy cipőboltban lenne eladó, csak az áru kicsit egzotikusabb.

A szexboltok ma már a társadalom részét képezik, azonban a szex mint tabu beidegződése annyira messzire nyúlik vissza, hogy nem csoda, ha sok esetben félelem és zavar veszi körül a szexuális segédeszközök beszerzését, vagy akár csak a kommunikációt róluk. Mintha még mindig pirulni kellene a szex szó hallatán. Pedig ahogy haladt a beszélgetésünk a Diamond Erotic Shopban eladóként dolgozóval, úgy vált egyre világosabbá, hogy semmiben sem más egy szexshopban eladónak lenni, mint mondjuk egy hentesnél adni a csirkecombot a vásárlóknak. Az eladásra kínált termék persze más, de ehhez is hamar hozzá lehet szokni, legalábbis az interjúalanyunkat nem nagyon tudják már meglepni a vásárlók semmilyen különleges kéréssel.

Szexbolt

Fotó: Neményi Márton

Mi az előnye és mi a hátránya annak, hogy szexboltban dolgozol?

Érdekes emberekkel, érdekes eszközökkel találkozhatok. Nagyon szeretem ezt a munkát, én a szexboltból megyek nyugdíjba. A hátránya? Nem tudom, lehet, hogy jobban hozzászokom lassan a műanyaghoz, mint az igazihoz. Ha elmondom másoknak, hogy hol dolgozom, akkor előfordul, hogy kicsit furcsán néznek az emberek, viháncolnak, zavarba jönnek, de inkább az a jellemző, hogy kérdezgetnek a boltról és hogy mit vásárolnak a legtöbben, vagy hogy milyen furcsaságokkal találkozunk a munka során.

Milyen termékeket keresnek a legtöbben?

A dildókat, vibrátorokat, análdugókat keresik főleg, férfiak és nők egyaránt, mindenkinek kell otthonra egy.

Szexbolt

Análdugók hátulnézetből (Fotó: Neményi Márton)

És honnan tudod minderről, hogy micsoda? Volt képzés az eszközökről?

Nincs képzés, menet közben tanuljuk meg a termékekről mi is, hogy mit tudnak, mire valók. Használati útmutatásokat, leírásokat olvasunk, hogy ismerjük az eszközöket minél alaposabban. Meg nagyrészt azért ezek egyforma termékek, hasonló funkciókkal, csak méretben, színben, anyagban vannak különbségek. A kategóriákat kell megtanulni, hogy mi tartozik a vibrátorok, dildók vagy az anál eszközök közé, mi az, ami már BDSM, extrém kategória, és akkor azon belül már könnyű elhelyezni, hogy az adott holmi, ami újonnan érkezik, hova kerül és mit tud. Nem olyan borzasztó bonyolult, csak sokféle eszköz van, amit ismerni kell, hogy tudjunk segíteni a vásárlónak, ha bejön egy tervvel a fejében, hogy mire vágyik nagyjából.

Az első vibrátor

Az első vibrátor a 19. században még orvosi eszközként került be a köztudatba, ugyanis ezzel próbálták gyógyítani a hisztériaként ismert női „betegséget”. A hisztériának tulajdonítottak olyan problémákat, mint a szorongás, frusztráció, szexuális vágy, álmatlanság vagy épp a puffadás. A kezelés a kismedencei masszázsból állt, ami „hisztériás rohamot” okoz (vagyis orgazmust), ezt a viktoriánus korban még kézzel végezték az orvosok, ám hogy megkímélje őket ettől a fárasztó munkától, dr. Joseph Mortimer Granville megalkotott egy gőzmeghajtású, „elektromechanikus orvosi műszert”. A Manipulátor névre hallgató eszköz volt az első vibrátor, amivel a nők otthon, egyedül is elvégezhették magukon a masszázst, hogy gyógyítsák a hisztériájukat.

Általában olyan vásárlók jönnek, akik határozottan tudják, hogy mit szeretnének?

Sokan jönnek úgy, hogy kinézik a netről, hogy mit akarnak pontosan, néha konkrét fotót is mutatnak, hogy mit láttak egy pornófilmben például, amit meg akarnak venni. Ezzel a fotós megoldással csak az a baj, hogy az ipar olyan nagy, hogy tízezerszámra vannak különféle méretű, színű, nagyságú, anyagú szexuális segédeszközök, ami miatt szinte kizárt dolog, hogy meg tudjuk szerezni pontosan azt, amit mutat egy pornófilmből. Az a jobbik eset, amikor beleegyezik a vevő, hogy valami hasonlót mutassunk, mert általában azért a kategóriát be tudjuk azonosítani a kép alapján is. Bár be tudunk rendelni külföldről sok mindent, de csak akkor, ha mondjuk egy weboldalon megmutatja, hogy mit szeretne.

Vannak olyan vevők is, akik csak nézelődnek, és ha megtetszik nekik valami, akkor vásárolnak, háromszintes a bolt, több ezer termék van, úgyhogy van lehetőség bőven. És persze vannak a keményvonalasok, akik már benne vannak nyakig a szexjátékokban, ők az érdekesebb, extrémebb termékeket keresik és általában tudják, mit akarnak. A kezdők néha szégyenkezve jönnek be a boltba, gyorsan megveszik, amit akarnak és már ki is mennek, de ez egyre ritkább, menet közben meg lehetett figyelni – 18 éve van itt a bolt –, hogy egyre lazábbak lettek az emberek, nem pironkodnak annyira a termékektől, mint régen. Nálunk az is segíti a vevőket, hogy nagy a tér, világos a bolt, és tényleg olyan a hangulata, mint amikor egy ruhaboltba mész be körülnézni. Nincs benne semmi olyan a termékeken kívül, amitől zavarba lehetne jönni, nem félnek az emberek sétálgatni, nézelődni. Nem feszengenek annyira, nem olyan nyomasztó, mint mondjuk egy barlangszerű szexbolt, ahol félhomály van. Ez is szerintem benne van abban, hogy mi nem tapasztaljuk a pironkodást annyira.

Szexbolt

Fotó: Neményi Márton

Mit visznek a nők és mit visznek a férfiak inkább?

A férfiak sokan vesznek péniszgyűrűt, pénisznagyobbítót, amitől hosszabb meg vastagabb lesz a péniszük. Illetve ezekkel tovább bírják az aktust. De előfordul az is gyakran, hogy a párjuknak vesznek a férfiak csiklóvibrátort vagy orgazmusfokozó zselét. A nők egyértelműen a vibrátorokat és a dildókat viszik leginkább, mindkettő népszerű a körükben, átlagos méretű és átlagos tudású eszközöket keresnek, szóval nem az extrém vastag és óriási műpéniszek a legkelendőbbek.

Az első „guminő”

Bár nem gumiból készültek az első szexuális segédeszköznek számító, női formájú babák a 17. században, funkciójukat tekintve azonban a guminők kategóriájába sorolhatjuk őket is. A létrejöttüket az európai tengerészeknek köszönhetjük, akik a hosszú utakon hiányolták a női társaságot, ezért készítettek olyan „úti hölgyeknek” nevezett bábukat régi ruhákból vagy szövetekből, melyeken a megfelelő helyeken nyílásokat helyeztek el.

Mi volt a legfurcsább kérés, amivel bejött az évek során vevő?

Ami eddig a legmeghökkentőbb volt számomra, amikor egy nagymama jött be, hogy a felnőtt unokája a péniszébe dugdos mindig fém cuccokat, villákat meg ilyeneket, és hogy valamit adjunk neki, amivel segíthetne, hogy ne sértse fel a péniszét. Ez azért kicsit lesokkolt, az első hetemen történt, be lettem dobva a mély vízbe rendesen. Ekkor ismerkedtem meg mélyebben a dilátorokkal, amivel tágítják a férfiak a húgycsövüket, valakinek ez is élvezetet okoz, de ez már az extrémebb kategóriába tartozik. Erről mondjuk az egyszeri átlagember nem igazán hallott még, nem ezt keresik tömegével. Azóta már nem sokkol le semmilyen kérdés, megszoktam, érzésre akár egy hentesnél is lehetnék eladó.

Az extrém eszközökre is úgy tekintek már, hogy nem csodálkozom semmin, mindenkinek más a tűréshatára. Azt megfigyeltem, hogy van olyan típusú ember, aki rákattan jobban a szexjátékokra, meg egyáltalán a szexre, és ahogy telik az idő, úgy egyre jobban kitolódik az ingerküszöbe. Legalábbis én úgy képzelem, hogy először finomabb dolgokkal játszik, majd után halad az egyre durvábbak felé. Így alakul, hogy ami az átlagembernek extrém, az neki már normális. Nem mindenkinél megy el a durvább felé az irány persze, csak annál, aki erre fogékony.

Szexbolt
Megnézem
Összes kép (15)

A te életedre hogyan hatott az, hogy szexboltban dolgozol?

Én vagyok sokszor a tesztelő, kapok eszközöket ajándékba otthonra kipróbálásra, az ismerőseim mindig kérdezgetnek az újdonságokról, hogy kipróbáltam-e és milyen volt. De a cipőboltos sem veszi fel az összes cipőt a boltjában, csak azt viszi haza, ami megfelel az ízlésének. Én is ugyanígy vagyok szexbolti eladóként.

Van olyan, amikor azért meglepnek a vásárlók?

Adódnak helyzetek, amikor kicsit olyan, mintha szexterapeuták lennénk. Néha kitárulkoznak a vevők, elmesélik, hogy meg akarják menteni a kapcsolatukat és ahhoz kérnek tőlünk segítséget. De azért a gyakoribb az, hogy bejönnek, megveszik, amit akarnak, és kimennek, nem nagyon beszélgetnek velünk, nincs is sok közünk a magánéletükhöz, egy fehérneműbolt eladója sem kérdezgeti a nemi életükről a vevőket. Illetve az érdekes még, hogy a homoszexuálisok mennyire feloldódnak a boltban. Bejön mondjuk két lány, és egyből megfogják egymás kezét, vagy adnak egymásnak egy puszit, látszik rajtuk, hogy lelazulnak, mert itt nem kell tartaniuk attól, hogy támadás éri őket azért, mert szeretik egymást.

Szexbolt

A cikk szerzője kinyittatta a szekrényt (Fotó: Neményi Márton)

Szerinted miért fontosak a szexuális segédeszközök?

A testi-lelki egészség miatt fontosak. Vannak például prosztatához való masszírozók, amik az örömszerzésen túl fizikailag segíthetnek a férfi egészségén. Volt olyan vevőnk, akit az urológusa ideküldött, hogy vásároljon egy prosztata masszírozót, hogy ne legyen a későbbiekben problémája, megelőzze a betegségeket vele. Lelkileg pedig tulajdonképpen mindenkinek hasznos dolgok vannak itt, a pároknak segíthetnek a segédeszközök izgalmasan tartani a kapcsolatot, a magányos emberek pedig ki tudják ereszteni a gőzt, le tudják vezetni a feszültséget egyedül is a termékek használatával. Jobb, ha valaki inkább vesz egy vibrátort vagy guminőt, mintha pofán vág valakit mérgében.

Ehhez a hozzáálláshoz a tabut le kellene venni a szexről és maszturbációról.

Valóban tapad a szexhez az a régi hozzáállás, hogy ez olyan romlott dolog, pedig mindenkinek jót tenne, ha mondjuk Németország lenne a példa előttünk, ahol jóval lazábbak ezen a téren az emberek, sokkal nyitottabbak a segédeszközökre. Itt szerintem a politikai múltunk miatt is jóval kötöttebb lett az emberek gondolkodása, nehezen engedik el a félelmet a szextől. Németországot azért gondolom nyitottabbnak, mert láttam ottani szexshopos kimutatásokat, hogy ott milyen borzasztó pénzeket költenek az emberek a szexuális segédeszközökre. Meg ott például a baráti társaságok is megbeszélik egymással simán ezt a témát, normális dolognak számít. De szerintem itt is egyre nyitottabbak lesznek az emberek, már most úgy látom, hogy a fiataloknál nem okoz olyan gondot, hogy a szexről beszéljenek.

Szexbolt

Fotó: Neményi Márton

Miért jó a szexbolt?

A szexshopoknak abban is szerepe volt a történelem során, hogy szexuálisan felszabadították azokat is, akik nem ismerték az szexuális örömöt, és akik új utakat kerestek önmaguk felfedezéséhez. Társadalmi szempontból egy szexshop, amely értékeli a vásárlói örömét, ugyanolyan fontos, mint egy wellness hotel, mert a kínált termékek és szolgáltatások révén a vásárlók egyedülálló elégedettséget, intenzív és valódi élvezetet kapnak. A szexshopok terjedése világszerte mutatja, hogy a kulturális gondolkodásmód hogyan változik, és hogy a szexuális örömöket egyre inkább értékelik, különösen olyan csoportok körében, amelyek sokáig nem ismerték az ilyen termékek használatának előnyeit, mind a kapcsolat felpezsdítése, mind a személyes örömszerzés érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.