nlc.hu
Életmód
Szerelem vagy kevesebb

Csak szóban szeret, tettekkel nem mutatja

A legnehezebb a tartós párkapcsolatokban az, hogy megismerjük egymást annyira, hogy tudjuk, úgy szeressük a másikat, amiből érzi, hogy szeretve van. Az erről való beszélgetés elengedhetetlen, és már az is elég, ha feltesszük a partnernek a kérdést, hogy miből érzi, hogy szeretve van? Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó ad választ egy újabb olvasói kérdésre.

Nem tudom mit tegyek, mert nagyon szeretem a párom, de ő csak szóban mondja– éreztetni viszont semmilyen formában nem tudja. Több alkalommal beszéltem neki az érzéseimről, hogy mik azok, amik bántanak. Úgy látom, hogy csak ígéreteket kaptam. Lelkileg nagyon fáj, nem szeretném elveszíteni, de ez az élethelyzet sem jó. Mindent megpróbáltam már, tanácstalan vagyok. Bármit szeretnék megbeszélni vele, ingerlékeny lesz, olyan érzés mintha ott sem lennék mellette. “

– az olvasói levelet idősebb női olvasónktól kaptuk, akinek a Tünde álnevet adtuk, hogy senki ne ismerjen rá. A levél éppen arról a nehézségről szól, ami minden párkapcsolatban megmutatkozhat: vajon úgy szeret a párom, ahogy nekem jó, vagy úgy, ahogy ő képes azt kimutatni? Ez is egyike azoknak a párkapcsolati gondoknak, amik igénylik azt, hogy dolgozzunk a kapcsolat javításán, azon, hogy megértsük egymást. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha a randis tapasztalataid szeretnéd megosztani, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

A szeretetnyelvek használata a kulcs a tartós kapcsolathoz

Honnan tudhatjuk, hogy szeretve vagyunk a házasságban, párkapcsolatban? Ez a fő kérdés az olvasói levélre reagálva, és innen kapcsolódik a következő kérdés, hogy olvasónk miből érzi, hogy szeretve van? Azok a bizonyos szeretetnyelvek, amikről sok-sok szó esik, azok adják meg a választ. Gary Chapman pszichológus írt az öt szeretetnyelvről, ezek a következők: minőségi idő, ajándékozás, testi érintések, dicsérő szavak, szívességek. Minden ember más és más, így ha két olyan kerül szerelmi kapcsolatba egymással, akiknek egész más a fő szeretetnyelvük, akkor tényleg bekövetkezik az, hogy elbeszélnek egymás mellett. 

Ha például olvasónk a minőségi időtöltéssel, azaz több randizással, kirándulással, intim beszélgetéssel érzi azt, hogy szereti a partnere, viszont a partner pedig azzal mutatja ki, hogy szerelmes, hogy elviszi a nő autóját a szervizbe, akkor egyikük sem érzi magát megbecsülve és szeretve. A párkapcsolati elégedetlenség valahol ott kezdődik, amikor azt érezzük, hogy nem kapunk annyi szeretetet és figyelmet, amire vágyunk. Pedig az érzelmi és a fizikai szükségleteink kielégítése létfontosságú a kapcsolatban, ezek nélkül ugyanis nem tud a kapcsolat olyan erőssé válni, hogy a nehézségekkel együtt szálljanak szembe. 

kommunikáció

Fotó: Getty Images

A romantikus kapcsolatok és a mély baráti kapcsolatok is akkor működnek igazán, ha működtetjük a szeretetnyelveket. Egy-egy tartalmas, kettesben töltött beszélgetésben olvasónk bátran felteheti a kérdést a partnerének, hogy ő miből tudja, hogy szeretve van, és aztán bátran mondja el ő is, mi mindenre vágyna. A pozitív kommunikáció kulcsfontosságú, ezekben a beszélgetésekben nem jó, ha felhánytorgatjuk, mi mindent nem tett meg eddig a partner, hogy milyen fájdalmakat és bizonytalanságot okozott egy-egy viselkedésével. Arra érdemes törekedni, hogy a jövőt építsük, vagy legalábbis eldőljön a beszélgetésekből, hogy van-e közös jövő. 

A beszélgetés mellett az egyik legjobb módszer a párkapcsolati elégedetlenség javítására, hogy ha mindegyik szeretetnyelvet elkezdjük alkalmazni: több összebújással, simogatással, apró ajándékokkal (a boltból a kedvenc csoki is elég), kedves szavakkal, naponta legalább 20 percnyi egymásra figyeléssel és egy-egy szívességgel teszünk minden egyes nap azért, hogy jobb legyen a kapcsolat. Azok a párok, akik ezeket rendszeresítik, pár hét alatt minőségibbnek, harmonikusabbnak élhetik meg a szerelmi kapcsolataikat.

Hogy honnan lehet tudni, hogy kinek mi a fő szeretetnyelve, azt a szeretetnyelv teszt is megmutatja, ezt meg lehet találni az interneten elég sok helyen. A teszt végeredménye megmutatja a lényeget, azonban érdemes arra törekedni, hogy mindegyik szeretetnyelvet használjuk a párkapcsolatainkban, hiszen annál nagyobb lehet a kölcsönös megértés és elégedettség. Természetesen a szexualitás is része a szeretetnyelvnek, a testi érintés sokak számára a leglényegesebb a kapcsolatban. Ha ezen az életterületen probléma van, ha túl sok a veszekedés, a konfliktus, a nehézség, a benyelt harag és düh, akkor célszerű párterápián segítséget kérni, amíg még nem késő.

A párkapcsolati elégedetlenség ugyanis nem feltétlenül a szex hiányával kezdődik, hanem a vitákkal, megoldatlan konfliktusokkal, egymás minősítésével. Ha ezekből bőven van a mindennapokban, akkor a szexuális vágy sem fog tudni kialakulni a két ember között, hanem egyre távolabb kerülnek egymástól. A testiség hiánya mint párkapcsolati probléma gyakran visszaköszön a párterápiákon, azonban mindez megelőzhető azzal, ha megtanuljuk egymás szeretetnyelvét és képesek vagyunk úgy kommunikálni az érzéseinkről, hogy a másikat ne bántsuk meg. A szeretetnyelvek elsajátítása és tudatos használata csak hasznára válhat a párkapcsolatoknak, krízishelyzetekben is inkább ezeket érdemes működtetni. 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top