nlc.hu
Életmód

Lefutott a maratont egy 10 éves magyar fiú

10 évesen, 36 fokban lefutotta a szarajevói maratont egy magyar fiú

Szülei az elképesztő teljesítményről szóló bejegyzésben jelezték, ha Lóci felkészültségét illetően kétségeik lettek volna, nem vágnak bele.

Rendszeres Facebook-posztokban számolnak be Lóci és Olivér szülei arról, hogy gyerekeik épp milyen futó- vagy birkózóversenyen aratnak épp sikereket. A 444 portál figyelmét egyik olvasójuk hívta fel arra, hogy a most 10 éves Lóci olyannyira komolyan veszi a megmérettetéseket, hogy a hétvégén 36 fokban teljesítette a szarajevói maratont is.

Lóci

Fotó: Facebook/Lóci és Olivér megcsinálja

A bejegyzés szerint eredetileg a fiatalabb testvér, a nyolcéves Olivér miatt utaztak volna a Szarajevóba, hogy teljesíthesse élete első félmaratonját, de őt egy baleset meggátolta abban, hogy ilyen hosszú távon rajthoz álljon.

Ellenben Lócit időközben olyannyira felspannolta az Ultra-futó Simonyi Balázs blogjának kölyökmaratonistákról szóló bejegyzése, hogy úgy döntött, ezt ő is meg szeretné próbálni.

Magyarországon 18 éven aluliak nem indulhatnak ilyen hosszútávú versenyeken, de Szarajevóban nincs efféle kötöttség, így a nevezésnek nem volt akadálya.

Azt írták, Lóci felkészült a versenyre, megígérte, hogy minden frissítőponton inni fog, meg benyom egy banánt, sótablettát, vitamint, és mivel be is tartotta a megbeszélteket, a beszámoló szerint néhány hullámvölggyel ugyan, de komolyabb nehézségek nélkül teljesítette a távot a 36 fokos melegben.

A kisfiú 200 másik maratonistával állt rajthoz: jó időt ment 5 kilométeren, még fél távnál is tartotta magát, 22 kilométernél kérdezte meg először, mennyi van még hátra, 25-nél – nem sokkal azután, hogy kiért a tűző napra – krízis állt be, bele is sétált a távba, úgy tűnt, lehet feladja. Több futó aggodalmát fejezte ki Lóci kora és a nagy hőség miatt, de végül úgy látták, hogy rendben van.

Lóci mellett végig ott futott édesapja, tehát a kisfiú a verseny alatt egy percig sem volt egyedül. 

Az utolsó 6 kilométeren Lócit édesanyja is kísérte, locsolta, biztatta, és végül a fiatal versenyző 5 órán belül teljesítette a távot. A célban ismeretlenek kértek szelfit tőle, még saját kupát is kapott, és a színpadra is felhívták.

Lóci célba érés után betermelt néhány szendvicset, egy fél hot-dogot, és egy fagyit, mielőtt kidőlt – másnap viszont már izomlázát félretéve nyolc órán keresztül ugrált a medencében, kutya baja sem volt, sima ügy.

Lóciról, aki négyévesen kezdett versenyezni, az nlc készített videóriportot 2020 nyarán.

Függetlenül attól, hogy lenyűgöző Lóci teljesítménye, sokakban merülhet fel, hogy valóban egészséges-e, hogy részt vett egy ilyen megterhelést jelentő versenyen. A szülei a bejegyzésben az aggodalmakra reagálva azt írták,  

Kell-e egy gyereknek maratont futnia? Dehogyis kell. Sőt, egyetlen felnőttnek se kell. Viszont, ha akarja és fel is van rá rendesen készülve, akkor meg lehet csinálni. Ugyanúgy, mint bárki másnak. És ugyanazért, mint bárki más. Nem sok ez a terhelés egy gyerek számára? Dehogynem, persze, hogy az, egy felnőttnek is sok.

Szerintük nem az életkor, hanem a felkészültség számít, valójában nem a személyi igazolvány, hanem a fizikai és mentális állapot dönti el együtt, hogy ki képes teljesíteni egy maratont.

Nyomatékosították, hogy, ha Lóci felkészültségét illetően kétségeik lettek volna, akkor nem vágnak bele. Ha ő nem akarta volna, nem támogatják.

Neki szerettünk volna egy egész életére meghatározó élményt adni, egy belső mérföldkövet felállítani, hogy innentől önmaga előtt már semmi ne legyen lehetetlen. Hogy ezt a tapasztalatot hogyan építi be az életébe, mit összegez belőle magában, az az ő dolga lesz.

Néhány héttel ezelőtt egy amerikai család került össztűz alá a közösségi médiában, miután arról posztoltak, hogy hatéves fiúkkal lefuttatták a maratont.

PONTOSÍTÁS: Az eredeti cikkünk úgy volt megfogalmazva, hogy nem derült ki belőle, Lócit az édesapja, dr. Horváth Attila végig kísérte a verseny során, édesanyja pedig a 35 kilométernél szintén csatlakozott hozzájuk. A kisfiú tehát a verseny alatt egyetlen percig sem volt egyedül. Az édesapa kérésére ezt utólag pontosítottuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top