nlc.hu
Életmód

Spájzolás a várható drgáulás miatt

Spájzolni kezdett a családok egy része, mert még nagyobb drágulástól tartanak

Hiába a rég nem látott infláció, többet vásárolnak a magyarok a boltokban.
Anya és lánya bevásárlókocsival a szupermarketben

Hiába gyorsult 20 éve nem látott szintre az infláció, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint többet vásárolnak a magyarok a boltokban. Ruhából 35 százalékkal, illatszerből pedig 12 százalékkal több fogyott májusban, mint egy évvel korábban – számolt be az RTL Híradó.

Májusban 10,7 százalék volt az infláció, mégis 11,1 százalékos volt a forgalomnövekedés.

Az infláció főleg az élelmiszerárak miatt nőtt, ezek májusban nálunk drágultak a harmadik legnagyobb mértékben az unióban. Ennek ellenére 3 százalékkal több élelmiszer fogyott, mint egy évvel korábban.

 

Már nyolc hónapja 480 forintba kerül egy liter üzemanyag, és a hatósági ár következtében májusban 37,5 százalékkal több üzemanyag fogyott, mint az előző év azonos időszakában. Részben azért, mert akkor még a külföldiek is hatósági áron tankolhattak.

A jegybank szerint béremelésből, a februári adó-visszatérítésből, illetve a 13. havi nyugdíjból költenek az emberek. Továbbá a magas inflációs várakozások miatt előrehozott fogyasztás jelent meg a boltokban, vagyis a családok egy része spájzolni kezdett, mert a következő hónapokban még nagyobb drágulástól tart. 

(Kiemelt kép: Pexels/Gustavo Fring)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top