nlc.hu
Életmód
Az Andrew Tate-jelenség

Nagy bajban van a világ, ha Andrew Tate nőgyűlölő attitűdje a követendő példa

„Vannak különféle antiszemiták, fasiszták, mindenféle típusú reagálók, akik a »Tate-jelenséget« nézik, és abban reménykednek, hogy akcióba lendülhetnek.”

Oka van annak, hogy Andrew Tate neve nem hangzik annyira ismerősen. Se nem színész, se nem énekes, még csak nem is egy influenszer – a szó legjobb értelmében legalábbis –, hanem egy kickbokszolóból lett internetes sztár, aki nőgyűlölő posztjairól híresült el, és akit a Twitter, a Facebook, az Instagram és a YouTube után most a TikTokon is letiltanának – legalábbis a női jogokat képviselő szervezetek mindent megtesznek ennek érdekében. 

Tate nézetei szerint szükség van a nők feletti hatalomra, beszélt már a nők megütéséről, és többek között arról is, hogy a nemi erőszak áldozatainak viselniük kell némi felelősséget azért, hogy megerőszakolták őket. Említette azt is, hogy szerinte a férfiak és a nők nem lehetnek egyenlőek – ezt értsd úgy, hogy a férfiakat többre tartja –, sőt egyik videójában a női önvédelmet szintén kritizálta, mondván, hogy a nők képtelenek harcolni, csak „üvöltözni és futni” tudnak. Az pedig már csak hab a tortán, hogy szerinte a 18 évesek vonzóbbak, mint a 20-as éveikben járó nők, mert – és itt most igyekszünk a vulgáris megfogalmazást emészthető formára butítani – kevesebb férfival volt dolguk az ágyban.  

Mi ezzel a legnagyobb baj, már azt leszámítva, hogy végtelenül problémás? Hogy láthatóan nagyon sokan osztják a véleményét, a SocialBlade adatelemző webhely szerint az Instagram-követőinek száma (amíg le nem tiltották) két hónap leforgása alatt 1 millióról 4,6 millióra nőtt, ez pedig azt jelenti, hogy napi szinten körülbelül 70 ezer új követőt tudhatott magáénak. És bár Tate nincs már egyik platform felhasználói között sem, a videóit, gondolatait továbbra is osztják. 

A manoszféra nagykövete

Léteznek olyan weboldalak, blogok és online fórumok az internet sötét útvesztőjében, ahol a felhasználók megoldják, hogy Tate gondolatai tovább terjedjenek. Ez a manoszféra, vagy ha jobban tetszik, a férfiszféra, ahol gyakorlatilag az erősebbik nem felsőbbrendűségét hirdetik, de mellette nőgyűlölő és feminizmussal szembeni ellenállással is lehet találkozni. Ha azt gondolod, hogy itt különböző korú, nemzetiségű, társadalmi státuszú férfiak gyűlnek össze, ahol csúnyákat mondanak a nőkre, nem jársz messze az alapigazságtól, de a probléma nyilván ennél komolyabb és összetettebb, és sokszor radikális méreteket is ölthet, főleg, hogy különböző csoportok – például a férfijogi aktivisták, az incelek (kényszerű cölibátusban élők), vagy éppen a pick-up artistok, azaz csajfelszedő-művészek – osztják ezt az elgondolást. 

Veszélyesek vizeken

A manoszféra ideológiájának veszélyeit jól mutatja a 2014-es kaliforniai Isla Vista-gyilkosságok néven elhíresült tragédia, ahol Elliot Rodger hat embert ölt meg, és tizennégy másikat sebesített meg a Kalifornia Egyetem campusa közelében, mielőtt magával is végzett. Mint utólag kiderült, a férfi aktív felhasználója volt egy pick-up artist fórumnak, ahol többször osztotta meg nőgyűlölő gondolatait. A 2015-ös Umpqua Community College-i lövöldözés ennél is több, tíz ember halálát követelte, és másik húsz embert kellett könnyebb és súlyosabb sérülésekkel ellátni, de itt is alapvetően a nők elleni fellépés volt a merénylő célja – a 20 éves férfit végül a rendőrök agyonlőtték.

Alek Minassian 2018-ban kisteherautójával hajtott a járókelők közé Torontóban, tíz embert halálra gázolva, tizenhat másikat megsebesítve. Amikor a tárgyalásán arról kérdezték, miért tette mindezt, azt felelte, hogy így akarta a nőket megbüntetni, amiért annyi elutasításban volt része. Idén nyáron életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és a bíróság 25 évig fellebbezésnek sem adott helyet.  

Sok van a számláján

Andrew Tate már 2016-ban bizonyította, hogy jobb fenntartásokkal kezelni a mondanivalóját. A brit Big Brother műsorából azért kellett távoznia, mert megjelent egy videó, amin övvel ütött meg egy nőt. Akkoriban az volt a tényállás, hogy ez egy kölcsönös megegyezésen alapuló szerepjáték része volt, de amikor 2017-ben, a #MeToo mozgalom felemelkedése idején azt mondta, hogy a nemi erőszak áldozatainak bizonyos felelősséget kell viselniük, amiért „olyan helyzetbe hozzák magukat”, hogy megerőszakolják őket, már felvetett némi kétséget a valóságshow idején történt incidens „kölcsönössége” is. Még ugyanebben az évben a Twitteren azt hirdette, hogy a depresszió nem létezik, és az emberek saját hibája, ha idézzük: „szegénynek/szomorúnak/kövérnek/hülyének érzik magukat” – a Twitter-fiókját ezek után felfüggesztették. 

Andrew Tate

Andrew Tate (balról) a 2016-os Big Brother idején (Fotó: Getty Images/ Karwai Tang)

2017-ben egyébként Romániába költözött, mert úgy gondolta, hogy az ottani laza szexuális zaklatási törvények sokkal nagyobb életteret biztosítanak neki.  

Nem vagyok erőszaktevő, de tetszik az ötlet, hogy egyszerűen azt csinálhatok, amit akarok. Szeretek szabad lenni.

Idén áprilisban azonban a rendőrség embercsempészettel kapcsolatos nyomozás keretében razziát tartott az otthonában, állítólag egy nőt akarata ellenére tartottak fogva a házban, de végül sem Tate-et, sem az öccsét nem vádolták meg semmivel.  

Noha Tate évek óta aktív felhasználó a neten, és az önreklámozásban is jeleskedett, csak néhány hónapja kezdett igazán népszerűvé válni a TikTokon, (mindezt úgy, hogy még saját fiókja sincs), és a sikerszériája nem ért véget. A frequency.clips vagy tate_grindset nevű felhasználók – csak kettő a sok közül – akik még mindig az ő videóinak terjesztését szolgálják, és olyan gyöngyszemeket osztanak meg a példaképüktől, Tate-től, miszerint ő csak akkor hajlandó újraéleszteni egy nőt, ha az „dögös”. 

Alexander Reid Ross, a Portland Állami Egyetem oktatója, aki a szélsőjobboldali csoportok kutatásával foglalkozik, az Insidernek elmondta, hogy Tate a sajátos elképzeléseinek hála viharos sebességgel hódította meg a manoszférát, és az ebben rejlő lehetőséget a közösségi platformjain kamatoztatta, innen a sok új követő, és ennek köszönhető a virális jelenlét, ami mögött a statisztikák alapján rengeteg tinédzser fiú áll. Ross azt is hozzátette, hogy a gyorsaság, amivel Tate a szélsőséges véleménye miatt felemelkedett – vagy annak ellenére, hiszen rengeteg kritikusa is akad – más peremre szorult figurákat is megihletett, és ez a legnagyobb baj. 

Vannak különféle antiszemiták, fasiszták, mindenféle típusú reagálók, akik a „Tate-jelenséget” nézik, és abban reménykednek, hogy akcióba lendülhetnek.

Annak ellenére, hogy a tartalom nagy része nem felel meg a TikTok szabályainak, amelyek kifejezetten tiltják a nőgyűlöletet és a fiókmásolást, a platform a jelek szerint nem nagyon kapkodja el a Tate-videók felülvizsgálatát. Mondjuk nincs is egyszerű dolguk, ugyanis az egykori kickboxoló piramisjáték-szerű üzletet épített Hustlers University néven, aminek lényege, hogy minél több embert hozol be magaddal, és minél több újraosztás történik a korábbi videóit feldolgozva, te annál nagyobbat kaszálhatsz. 

A fiúk nem sírnak 

A hipermaszkulinitás, vagy toxikus maszkulinitás, vagyis a meggyőződés, hogy minden helyzetben férfiként kell viselkedni, semmilyen „gyenge” női tulajdonság nem megengedett, különösen kedvez a Tate-jelenségnek. A társadalom ilyenfajta nyomását a fiúk már gyakran gyerekkorukban is megtapasztalják („ne bőgj már, a fiúk nem sírnak” – ismerős?), nem meglepő tehát, hogy bizonyos körökben a hipermaszkulinitás a férfias viselkedés tévesen definiált szinonimájává vált.  

Akik torz tükrön át nézik a maszkulin szerepet, elhiszik, ahhoz, hogy a társadalom férfiként tekintsen rájuk, el kell határolniuk magukat minden nőiesnek tartott érzelemtől, cserébe viszont megengedettek az olyan jellemvonások, mint szexuális szabadosság, vagy a düh, jelen esetben mindkettő az erőt és a bátorságot szimbolizálja. Innen pedig már csak egy lépés a családon belüli erőszak. És ezzel vissza is kanyarodtunk a nők jogait védő szervezetekhez, akik kétségbeesve kérik a TikTokot, tegyék hozzáférhetetlenné Tate tartalmait, mert merőben rossz az a retorika, amit közvetít a világ számára – és amit elvakult követőin keresztül még tovább hirdet.  

Forrás: Insider, The Guardian

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top