nlc.hu
Életmód

A kutyák kiszagolják a stresszt

Kiderült: a kutyák képesek kiszagolni a stresszt

Meggyőző magabiztossággal ismerték fel a kutyák a stresszes szagmintákat.
Egy kutya felfelé tartja az orrát és szaglászik

Arra már korábban rájöttek a szakemberek, hogy a kutyák átérzik gazdájuk stresszes állapotát, és szervezetükben a hormonszint is reagál arra, ha stresszes a gazdájuk. Most az is bebizonyosodott, hogy képesek kiszagolni, ha stressz éri az embert.

Mint kiderült, az emberek más illatanyagokat termelnek, amikor stressz alatt állnak, és ezt a változást a kutyák képesek érzékelni – írja a Qubit a belfasti Queen’s University kutatása alapján. A felfedezés azért fontos, mert a segítő kutyák kiképzésénél nem csak gazdáik vizuális jeleire készíthetik fel az állatokat. Például egy poszttraumás stresszben (PTSD) szenvedő támogató kutyája a leguggolás vagy az önsértő viselkedés felismerése mellett már a szaglásukkal is segíthet.

A kutatásban emberi lehelet- és izzadságmintákat gyűjtöttek, és négy kutyát tanítottak be az azokat tartalmazó edények felismerésére. Ezután összesen 720 szagpróbát tartottak a kutyáknak, és ebből 675 alkalommal választották ki sikeresen a stresszes mintát.

(Kiemelt kép: Unsplash/Evi Kalemi)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top