nlc.hu
Életmód

Így sikerült! sorozat: Gáspár Evelin

„Senki másnak nem akarok megfelelni, csak magamnak” – Gáspár Evelinnel beszélgettünk

Legújabb interjúsorozatunkban, az Így sikerült!-ben olyan sztárokkal beszélgetünk, akik hihetetlen átalakuláson mentek keresztül. Gáspár Evelin a kamerák előtt nőtt fel: nemcsak őt, hanem egész családját jól ismerte az ország. 14 évesen határozta el, hogy életmódváltásba kezd, amit azóta tart is.

Miért döntöttél az életmódváltás mellett?

Már tizennégy évesen az állandó megaláztatással kellett szembenéznem, mivel folyamatosan a képernyőn voltunk. Az iskolában testnevelésből felmentett voltam, mert kellemetlenül éreztem magam a társaim előtt.

Tehát voltak lelki okai?

A Győzike show idején rengeteg levelet kaptunk, amiben kövérnek neveztek és folyamatosan bántottak. De ami a legjobban frusztrált, hogy édesapámmal egy méretem volt és a férfi ruhaosztályon vásároltam.

Hogyan kezdtél el változtatni?

Akkoriban trend volt a kilencven napos diéta, aminek a lényege az volt, hogy mindennap megszabták, mit lehet enni. Szétválogatták, hogy melyik a fehérje, a keményítő, a szénhidrát és a gyümölcsnap. Már akkor napi szinten jártam nyirokmasszázsra, hogy a bőröm is szép legyen és beinduljon a keringésem. 

Ezt tartod 14 éve?

Azóta megtapasztaltam a fogyókúra rögös útját: miből áll egy egészséges életmód, valamint, hogy mit kell tenni azért, hogy úgy nézz ki, ahogyan szeretnél.

És neked mi vált be?

Hetente minimum négyszer-ötször edzek. Amikor a Survivort forgattuk, akkor még többet edzettem és kemény diétát csináltam. Csak húst ettem salátával: halat, csirkemellet, nagyon ritkán marhát.

Nagy volt a kísértés?

Édesanyám nagyon jól főz, egyszerűen minden finom, amit elkészít. Háromfogásos ebédeket csinál: húsleves, főétel, desszert. Amikor diétázom, ő is partner ebben, és olyan ételeket tesz az asztalra, amik beleillenek az éppen aktuális diétámba. Viszont ezt már kérnem sem kell, hiszen amióta a szüleim lefogytak, ők is életmódot váltottak. A sovány hús például fő eleme a családi menünek, általában ők is halat vagy csirkét esznek, rizzsel és salátával.

Mi volt a legnagyobb változás a családban?

Nálunk az a titok, hogy leszoktunk az üdítőről. Régen mindig volt a hűtőben kóla, fanta, jegestea, de ma már csak mentes vizet iszunk. Talán az egyik legnagyobb kulcsa a fogyásnak, hogy a cukros italokat teljesen elhagytuk. Ráadásul azt kevesen nézik ki a családomból, de a környezetünkre is odafigyelünk. Nem veszünk palackozott vizet, van egy nagy vízgépünk, és mindenki onnan enged, amit néha cukormentes szörppel dobunk fel.

Nem unalmas?

Nem, mert ezek mellett rengeteg teát is iszunk. Ébredés után, éhgyomorra megiszunk egy gyógyteát, kinek éppen amire szüksége van, ahhoz készített gyógynövényekből. Amellett, hogy ennek jótékony hatása van a szervezetre, a folyadékbevitelt is változatossá teszi.

Gáspár Evelin

Fotó: Olajos Piroska

Sosem próbálkoztál fogyasztó tablettákkal vagy porokkal?

Mindig is voltak, akik felkerestek különböző bogyókkal vagy megkérdezték, milyen port szedek vagy gyógyszert, és az használ-e nekem. De nem, soha semmi ilyennel nem éltem. Ezeknek nincs is olyan hatásuk, mert ha le is fogyasztják az embert, az csak ideig-óráig tart. Nincs ebben nagy titok, életmódváltás és sport, csak ez lehet hosszú távon a megoldás. Sajnos sokan hiszik azt, hogy ha bevesznek egy kapszulát, majd attól csoda történik, de ez nem így van.

Egészségügyi oka is volt az életmódváltásodnak?

Nagyon erős inzulinrezisztenciám volt, amit sokáig kellett kezelni, mert idő volt, míg beállt. Akkoriban nem ettem szénhidrátot, majd újra vissza kellett finoman szoknom rá, mert a szakemberek rávilágítottak, mi az, amire szüksége van a szervezetemnek. Azóta is félévente járok vérvizsgálatra, mert nagyon fontos, hogy képben legyek a saját testemmel.

Miről volt a legnehezebb lemondani?

A csokoládét volt akkoriban a legnehezebb elhagynom, de ma már kísértésbe sem esem. A süteményekkel viszont nem voltam gondban, főleg mivel elvégeztem egy cukrásziskolát, és már pontosan tudom, hogyan és miből készül a legtöbb süti. Finoman szólva sem nem hagyott bennem pozitív érzéseket a megszerzett tudás. Éppen ezért arról is teljesen lemondtam.  

Azért nem lehetett könnyű. Hány kilótól szabadultál meg az évek alatt?

Nagyon sok erőfeszítésembe került az, ahogy most kinézek. A Survivorös időszakom volt a legkeményebb, amikor négy-öt hónapon keresztül napi kétszer edzettem, reggel és este. Ebben volt erőnléti edzés és kardió. 68-70 kiló vagyok már jó ideje, és erre nagyon büszke vagyok. A legnehezebb része a fogyókúrának mindig a megtartás. Nagyon sokan jojóznak: lefogynak, visszahíznak, ismét lefogynak. Én rutinosnak számítok, hiszen 14 éve élek így. Már megtanultam, mikor, mit kell enni, és hogyan. Ezt már nem is lehet diétának, vagy fogyókúrának nevezni, ez tényleg egy életmód.

Tartasz csalónapokat?

Mióta párkapcsolatban vagyok, nekem is kellett egy picit engednem és idomulnom a páromhoz, aki a magyaros konyhát szereti. Kilógni sem jó, hiszen abból könnyen adódik konfliktus, hogy miért nem eszem. Emiatt megtanultam egy egyensúlyt tartani. Ezt viszont mindenkinek magának kell megtapasztalnia, hiszen különbözőek vagyunk, nem biztos, hogy másnak ugyanaz válik be, mint ami nekem.

Te és anyukád is jól főztök. Nem szoktatok elcsábulni?

Mindenki azt gondolja, hogy anyukám nagyon zsírósan és magyarosan főz, de mivel a családban mindenki odafigyel arra, hogy mit fogyaszt, ezért aszerint készítünk mindent. Anyu is megismerkedett az egészséges hozzávalókkal, a gluténmentes, teljes kiőrlésű, szénhidrátcsökkentett lisztekkel és társaikkal, így maguk az ételek is egészségesen készülnek.

Ti is főztök a pároddal?

Mindig igyekszem úgy elkészíteni az ételeket, hogy az neki és nekem is megfeleljen. Például a pörköltet ő tésztával eszi, én bulgurral vagy rizzsel. Leginkább a köret az, amin variálni szoktam. Magát a főételt pedig inkább kacsa vagy sertészsírral csinálom, ami azt gondolom, hogy belefér, ráadásul nem puffaszt fel, de eltelít.

Ezek szerint arra is odafigyelsz, mi az, amit a gyomrod kíván?

A sok diétás év után teljesen kikészült a gyomrom, és rengeteget fájt, ezért ma már szem előtt tartom, hogy legyenek olyan tápanyagok az ételekben, amik kellemesen eltelítenek, így ezek a panaszok is megszűntek. Ráadásul vannak olyan ételek, amik után az ember felpuffad, jön a kajakóma. Annak, aki jól akarja magát érezni a bőrében, oda kell figyelnie, hogy minden szempontból megfelelő legyen a kaja, de a hasunk is lapos maradjon.

A rohanós hétköznapokon hogyan lehet ezt megoldani?

Nálunk nagyon komplex a helyzet, mert a párom nyíregyházi, én salgótarjáni vagyok, de általában főzni szoktunk, emellett pedig szeretünk elmenni a családunkhoz ebédelni, vacsorázni. Néha pedig étterembe is járunk. Átlagosan háromszor étkezünk egy nap: reggeli, ebéd, vacsora, amiket igyekszem én elkészíteni.

Amikor összejöttetek, a kapcsolat elején mennyire sikerült tartani ezt az életvitelt?

A kapcsolatunk elején többször rendeltünk, néha gyorsétterembe is jártunk, hiszen nem akartam főzéssel indítani, de szerencsére a barátom is hamar rájött, hogy ez nem jó, mivel felszaladt rá pár kiló. Úgyhogy megbeszéltük, viszünk egy rendszert az étkezéseinkbe, ami neki sem jött rosszul. Nyilván ez idő és energia, hogy ilyen téren is összecsiszolódjon két ember, de ma már nagyon jól működünk.

Gáspár Evelin

Gáspár Evelin és párja, Attila (Fotó: Instagram)

Edzeni is eljár veled?

Hosszú évekig futballozott, ezért azt mondta, egy ideig nem szeretne sportolni, de néha mégis eljött velem az edzőterembe. Jelenleg mindkettőnk életéből kimaradt egy kicsit a testmozgás, mert a nyár rengeteg munkával telt, jöttünk-mentünk, felköltöztünk Budapestre, ahol jelenleg még nincsen edzőm. Most jön egy nyugodtabb időszak, amikor kereshetek edzőt és újra belevetem magam százszázalékosan az edzésbe.

Milyen a közös budapesti élet?

Azért döntöttünk a költözés mellett, mert mind a kettőnknek könnyebb így megoldani a munkát, nem kell annyit ingázni. Budapest sosem állt távol tőlem, de örülök, hogy ide költöztünk, egyelőre minden nagyon jó.

Van kedvenc recepted?

Lehet, hogy hihetetlen, de a kedvenc receptem egy szendvics. Gyorsan és könnyedén megvan, ráadásul az ember kedvére kombinálhatja. Felvágott, zöldségek, saláta, esetleg tojás bele, rántott hús, teljes kiőrlésű kenyér vagy buci. Bár ezt szintén nem gondolnák rólam, de azért az árakat is szoktam figyelni.

Az mit jelent?

Ha lehet, igyekszem olcsón kijönni az ételek vásárlásából. Sokszor megkapom, hogy nekem könnyű, mert sok pénzünk van, miközben az én pénztárcám is véges és egyáltalán nem szeretek fölöslegesen költekezni. Szerintem ez nagyon fontos manapság, hiszen senkinek sem az égből hullik a pénze, oda kell figyelni, nemcsak az egészséges összetevőkre, hanem arra is, mennyit költ rá.

Van erre bevált praktika?

Mindenkinek változó, de ki kell számolni, mi az a napi összeg, amit bevásárlásra tud szánni, és ahhoz kell tartania magát. Én nagyjából kétnaponta járok vásárolni, mivel sokat főzök, de pontosan tudom, hogy egy vásárlást mennyiből akarok kihozni.

Gáspár Evelin és párja Attila

Attila és Evelin a TV2 Párharc című realityjében (Fotó: TV2)

Hogy érint, hogy a mai napig támadnak az alakod miatt?

A legutóbbi támadás az volt, hogy lóg a bőröm… Megmondtam a követőimnek, illetve azoknak, akik jelenleg kritizálnak, hogy ha ennyire zavarja őket, akkor fizessenek be a plasztikai műtétre, persze erre már nem volt jelentkező. Az interneten mindenkinek nagy a szája, lehet engem kritizálni, de csinálják utánam. Amikor kövér voltam, az volt a baj, most az, hogy lóg a bőröm. De már régen elengedtem ezeket. Megtanultam, hogy Magyarországon képtelenség megfelelni, teljesen mindegy, hogy igyekszel jót adni, mindig lesz valami, amibe belekötnek.

Van benned megfelelési kényszer?

Senki másnak nem akarok megfelelni, csak magamnak. Az Instagramot azért használom, mert nekem jó érzést ad. Szeretném megosztani az emberekkel a jó dolgokat, amik velem történnek. A szép helyeket, ahol jártam, a jó ételeket, amiket ettem, hátha más is inspirálódik általa. Az én célom, hogy pozitív érzéseket adjak, és aki nyitott, az be tudja fogadni.

Ebben is tudsz a családra támaszkodni?

A családom nagy része médiaszereplő, ezért ők már régen megtanulták, hogy nem szabad a kommenteket olvasni, vagy a valótlan dolgokat, amik megjelennek róluk. Már rég szembesültek vele, hogy bármit tesznek, mindig lesznek olyanok, akiknek az nem tetszik. Ezért az egész családom eljutott oda, hogy nem is akar megfelelni senkinek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top