nlc.hu
Életmód

Az első pénzérme III. Károly arcképével

Elkészült az első pénzérme, amelyen III. Károly arcképe látható

Elsőként az 50 pennys pénzérméken jelent meg III. Károly portréja.

A Királyi Pénzverde bemutatta az első olyan brit pénzérméket, amelyeken III. Károly király arcképe látható – írja a Reuters.

Károly képmása az 50 pennys érméken jelenik meg, amelyek a következő hónapokban kerülnek forgalomba. A király portréja ezen kívül egy 5 fontos emlékérmére is rákerült, amelynek hátoldalán Erzsébet új arcképe látható.

III. Károly király portréja egy 5 fontos emlékérmén

III. Károly király portréja egy 5 fontos emlékérmén (Fotó: Tom HARRISON / Royal Mint / AFP)

Az érméken Károly balra néz, a hagyományoknak megfelelően éppen ellenkező irányba, mint néhai édesanyja, II. Erzsébet királynő. Ennek az az oka, hogy amióta a monarchia 1660-ban helyreállt Oliver Cromwell 10 éves uralmát követően, hagyomány, hogy az uralkodó az elődjével ellentétes irányba néz az érméken.

Károly személyesen hagyta jóvá a hivatalos portrét, amelyet Martin Jennings brit szobrász készített. A képet latin nyelvű felirat veszi körül, amelynek fordítása: „III. Károly király, Isten kegyelméből, a hit védelmezője”.

(Kiemelt kép: Victoria Jones – WPA Pool/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top