nlc.hu
Életmód

Barátság vv. új párkapcsolat

Egy barát hanyagol az új párkapcsolata miatt? Ezt tedd!

Miközben persze örülsz a barátod boldogságának, teljesen jogosan esik rosszul, ha téged hanyagol.

Sokan megtapasztaltuk már, hogy egy – vagy akár a legjobb barátunk – elhanyagolt bennünket, amikor új párkapcsolata lett. Természetesen érthető, ha valaki szeretne sok időt tölteni a párjával, különösképp a kapcsolat elején, és így óhatatlanul kevesebb kapacitása jut a barátaira. Azonban ha egyáltalán nem hajlandó időt és energiát fordítani a barátságai ápolására, az meglehetősen elkeserítő vagy akár dühítő is lehet azok számára, akiket ezzel gyakorlatilag parkolópályára tesz.

Miért történik mindez?

Dr. Nilu Ahmed, a Bristoli Egyetem viselkedéspszichológusa szerint evolúciós oka van annak, hogy az emberek miért hanyagolják el életük más részeit a partnerük javára: „A legjobb önmagunkat akarjuk megmutatni új partnerünknek – elérhetőek akarunk lenni számukra, amíg ki nem alakul, mi az, ami működőképes kapcsolatban. Ahogy a kapcsolatok kezdenek rendeződni, az emberek már kevesebb időt töltenek egymással, de a kezdeti szakasz arról szól, hogy gondoskodjunk arról, hogy megragadjuk partnerünk figyelmét, hogy ne keressen valaki mást.” 

Az elhanyagolt barát számára ugyanakkor jogosan lehet frusztráló a helyzet. A legtöbben ilyenkor első körben arra gondolunk, hogy a barátság mégsem volt annyira erős és nem jelentett olyan sokat a másiknak, mint hittük. Még ha csak néhány hétig vagy hónapig szembesülünk ezzel a fajta elhanyagolással, akkor is fájdalmas lehet, különösen, ha szeretjük a megszokott, rutinszerű dolgokat.

Az egyik fő pszichológiai ok, amiért mindent felkavaró meélni, az elutasítás érzése.

„Tedd fel magadnak a kérdést: túl személyesnek veszed? Mi az, ami miatt ennyire rosszul érzed magad? Az a tény, hogy a barátodnak nincs elég ideje rád? Vagy szeretnél te is párkapcsolatban élni? Mindez akár egy másik bennünk szunnyadó szükségletre is rávilágíthat” – mutatott rá a szakember.

Merengő nő

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetsz?

Ha a fentiekben vázolt helyzetbe kerültél, alapvető fontosságú, hogy elkerüld, hogy barátodat azzal vádold, hogy valami rosszat tesz. Ehelyett egyszerűen mondd el neki, mit érzel. 

„Lehet, hogy kiszolgáltatottnak érzed magad, lehet, hogy nem akarod elmondani neki, hogy hiányzik, vagy hogy magányosnak érzed magát, de ha jó barát, akkor ezt megérti, és átgondolja a viselkedését. A jó barátság kibírja ezt a fajta őszinteséget és nyitottságot” – fogalmazott dr. Ahmed.

A beszélgetés során fontos tisztázni azt is, ki, mit akar a barátságtól. Mennyire szoros vagy épp kötetlen a barátság? Milyen gyakran szeretnénk beszélni, találkozni? A határok ugyanis a barátságokban legalább ugyanolyan fontosak, mint a párkapcsolatokban.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top