nlc.hu
Életmód

Milyen barátokra van szükséged?

Ezekre a barátokra van a legnagyobb szükséged

Az emberi kapcsolataink rendkívül fontosak az általános jóllétünk szempontjából, de különösen egyféle barát kell az életünkbe.

Melyik barátod jut az eszedbe, amikor arra gondolsz, hogy ki a legfontosabb kapcsolat a körülötted élő emberek közül? A legjobb gyerekkori barátod, akit nem láttál évek óta, de melegséggel tölt el már az is, ha csak meghallod a nevét? Vagy a mostani baráti társaságodból választanád azt, aki mindig melletted áll? De az is lehet, hogy a kollégák között érzed úgy, hogy igazán támaszra találtál, hiszen velük töltöd az időd nagy részét a munkahelyen. Az emberi kapcsolatok tárháza kimeríthetetlen, legyen szó szomszédi viszonyról vagy a kedves pénztáros néniről a sarki boltban, ahogy kapcsolódunk másokkal, hatással van az életünkre és annak minőségére, de keveseket hívunk közülük barátnak. Suzanne Degges-White pszichoterapeuta hétféle barátságot definiált, ám ezek közül kiemelkedik egy, amire a legnagyobb szükségünk van.

  1. Élethosszig tartó barát
  2. Legjobb barát
  3. Közeli barát
  4. Társasági barát (azok a barátok, akik nem közeliek, de eljárunk szórakozni velük)
  5. Hobbi barát (akikkel közös érdeklődési kör mentén találkozunk)
  6. Kényelmi barát (akivel összeköt valamilyen élethelyzet, munkahely, gyerekek körüli tevékenységek, mélyebb beszélgetéseket is folytatunk velük)
  7. Ismerős (munkahelyen, kutyasétáltatás közben megismert emberek, akikkel nem beszélünk mélyebb témákról)
Két nő beszélget

A baráti kapcsolatok fontosak (Kép: Getty Images)

Ne ijedj meg azért, ha úgy érzed, nincs ennyi barátod, hiszen nem minden barátság jelenti a legmélyebb kapcsolatot, ahogy az a fenti felsorolásban is jól látszik. Sosem késő új barátokat találni, és rendkívül fontos szerepük is van a mentális egészség szempontjából.

Találkozz a barátaiddal!

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint heti két alkalommal kell a barátainkkal időt tölteni ahhoz, hogy ennek a pozitív hatása a testi-lelki egészségen is megmutatkozzon. A kutatás azt is kiderítette, hogy azok, akiknek több barátjuk van, kevesebbszer betegszenek meg, gyorsabban épülnek fel egy-egy műtét után, és általánosságban is kevésbé valószínű, hogy meghalnak.

Egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy hány közeli barátra van szüksége az embereknek, és bár egyértelmű, hogy ez az egyén személyiségén is nagyban múlik, meghatározták a kettőtől hétig terjedő skálát, amelyen belül általában mozognak az ideális közeli barátságok az életünkben. A szórás tehát elég nagy, és igaz, hogy a saját igényeinken múlik, hány baráttal érezzük jól magunkat, az általánosan kimondható, hogy mindenkinek szüksége van a környezetében támogató emberekre, akiket a barátainak hívhat.

Talán ez eddig nem is volt olyan meglepő találat, ám amikor azt vizsgálták, hogy a hétfajta barátság közül melyik járul hozzá leginkább az általános jóllétünkhöz és elégedettségérzésünkhöz, akkor nem a legjobb és közeli barátok jöttek ki az eredményben. Abban, hogy jól érezzük magunkat a hétköznapokban, a kényelmi barátságok számítanak a leginkább, azaz az anyuka, akivel együtt várjuk a gyereket az iskola előtt és mindennap átbeszéljük az életünket, vagy a kolléga, akivel együtt szoktunk ebédelni, és ismeri a gondolatainkat a napi történésekről. Mindegyik fajta barátra szükség van az életünkben, de ezek a kényelmi barátok adják meg azt az érzést, hogy jó helyen vagyunk, mert szeretettel és elfogadással vesznek körül minket a körülöttünk élő emberek. Itt az ideje, hogy sokkal jobban odafigyeljünk a környezetünkre, és megbecsüljük azokat a lazább barátságainkat is, akik ilyen pozitív hatással vannak a mentális egészségünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top