nlc.hu
Életmód
Félelem a bohócoktól

Félsz a bohócoktól? Ezek lehetnek az okai

A bohócok elvileg a vidámság megtestesítői, ám valójában csak az emberek egy része találja őket valóban szórakoztatónak. Akadnak, akik szerint sokkal inkább erőltetettek, mások pedig egyenesen rémisztőnek látják őket. De vajon áll ez utóbbi hátterében?

Egy 2016-os közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak jobban félnek a bohócoktól, mint a terrortámadástól vagy akár a haláltól. A kuloultrofóbia, vagyis a bohócfóbia egyáltalán nem nevetséges és bizony komoly fizikai tünetekkel járhat. A kutatók szerint tényleges pszichológiai okai vannak annak, amiért félhetünk a bohócoktól

Az egyik ok, ami a bohócok esetében nyugtalanító hatású, a jellegzetes smink. Nemcsak az illető személyazonosságát rejti el, de az érzéseit is. A smink vegyes jelzéseket adhat, ha például a bohócnak festett mosolya van, de ráncolja a homlokát. A túlméretezett ajkak és szemöldökök eltorzítják az arcot, így az agy emberinek érzékeli, ám mégsem egészen az. Az arcfestés furcsaságait aztán tovább fokozza a bohóc bizarr jelmeze, illetve viselkedése, a bohóctréfák kiszámíthatatlansága. 

Bohóc

Te is félsz a bohócoktól? (Fotó: Getty Images)

Magát a kuloultrofóbia kifejezést csak a kilencvenes évek óta használják, az olyan horrorbohócok népszerűsége pedig, mint például Pennywise, csak még inkább ráirányították a figyelmet erre a fóbiára. Bár a témában eddig kevés tanulmány született, egyes szakértők úgy vélik, hogy 10 felnőttből 1 fél a bohócoktól. Egy gyerekek körében végzett kutatásból kiderült, hogy 1000 gyerek közül körülbelül 10, többségük lány, szintén fél a bohócoktól.

A bohócfóbia leggyakoribb tünetei a következők: 

  • Felgyorsult légzés és pulzusszám
  • Rémület érzése 
  • Sápadtság
  • Izzadás
  • Hányinger 
  • Remegés 

Amennyiben a kuloultrofóbia már az életminőséget is zavarja, a leghatékonyabban úgynevezett expozíciós terápiával kezelhető. Ennek során a megfelelő légzés- és relaxációs technikák elsajátítása után a pácienst fokozatosan szembesítik olyan helyzetekkel, melyek kiváltják nála a szorongást. A bohócokról készült képek, illetve videók megtekintésétől lépésről lépésre eljuttatják odáig, hogy képes legyen egy bohóc közelében tartózkodni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top