nlc.hu
Életmód

Babamentő inkubátorba tett baba

Újszülöttet találtak a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában

A babát stabil állapotban találták meg, kissé kihűlve a babamentő inkubátorban.

Dr. Zsilák János orvosigazgató a BEOL hírportálnak részletezte, hogy kedden hajnali 3:52 órakor értesítették a csabai gyermekosztály ügyeletesét a személyi portáról, hogy az újszülött mentő inkubátorba egy újszülöttet helyeztek el.

A babát stabil állapotban találták meg, kissé kihűlve. Szülőszobai ellátását követően, gyermekosztályukon helyezték el, a Réthy Ferenc nevet adva neki. Tekintettel a kis születési súlyára (2140 gramm) azonban jó általános állapotban átkerült a gyulai gyermekosztályra. Tudomása szerint jelenleg az ilyenkor szükséges vizsgálatok, illetve a védőoltások beadása történik meg nála. 

Legutóbb 2018-ban egy egészséges újszülött kislányt hagyott valaki a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában. A csöppséget Fruzsinának nevezték el az intézmény dolgozói. 2015-ben egy kislányt és egy kisfiút is az inkubátorba helyeztek.

baba az inkubtároban

Újszülöttet találtak a békéscsabai kórház babamentő inkubátorában. Illusztráció: Unsplash

Az inkubátor 2006 óta működik az intézményben. Az elmúlt bő tíz évben Réthy Ferenc immár a hetedik újszülött, akit a csabai kórház babamentő inkubátorába helyeztek. 

A jogszabályi rendelkezések alapján lehetőség van arra, hogy a gyermekét nem vállaló szülő a babamentő inkubátorban büntetlenül helyezze el újszülött gyermekét. Éjjel-nappal igénybe vehető, megfelelő környezetet biztosít az elhelyezett gyermeknek. Annak, aki belép a babamentő inkubátor helyiségébe, két perce van cselekedni. Ennyi ideje áll rendelkezésre ahhoz, hogy anonim módon elhelyezhesse újszülött gyermekét, majd távozhasson anélkül, hogy felfedné kilétét. A Nemzeti Népegészségügyi Központ általános tájékoztatója szerint a gyermek „védett” helyre (babamentő inkubátorba) történő elhelyezésére jogilag „titkos” örökbeadásnak minősül, így nem jár büntetőjogi következményekkel. A cselekedettel az érintett egyben lemond szülői felügyeleti jogáról, amely döntés jogilag 6 hét múlva válik végérvényessé, addig tehát meggondolhatja magát az édesanya.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top