nlc.hu
Életmód
Elhanyagolt szűrővizsgálatok

A magyarok közel fele négy éve nem járt orvosi szűrővizsgálaton

Akkor járunk szűrővizsgálatokra, ha már problémánk van.

A magyarok közel fele négy éve nem járt orvosi szűrővizsgálaton – ez derül ki az Allianz Hungária online nem reprezentatív kutatásából.

Csupán a válaszadók 51,4 százaléka járt valamilyen szélesebb körben ismert specifikus vizsgálaton az elmúlt három évben. Ugyanannyian vannak azok, akik csak panasz esetén járnak célzott vizsgálatokra, mint azok, akik rendszeresen (36,1 százalék). Legtöbben szemészeti (94,2 százalék), ultrahang (88,6 százalék), nőgyógyászati és urológiai (80,3 százalék) vizsgálatokon vettek már részt életükben – idézi a napi.hu a kutatást.

A megkérdezettek 26,8 százaléka pár évente megy szűrővizsgálatokra, alapvetően akkor, amikor eszébe jut, míg a 

válaszadók tizede még nem járt szűrővizsgálaton.

Bár az idei évben végzett vizsgálatok rangsorában 23,3 százalékkal csak a harmadik helyet foglalja el a szemészet, a legnépszerűbb mégis ez utóbbi, a kitöltők 94,2 százaléka ugyanis volt már ilyen vizsgálaton életében.

Ultrahangvizsgálaton a válaszadók 88,6 százaléka volt már életében. 67,3 százalékunk az elmúlt három évben, 21,3 százalékunk ennél régebben. A legtöbben nőgyógyászaton vagy urológián jártak idén – írja a kutatás. Magasabb mint 80 százalékos részvétellel a nőgyógyászati, illetve urológiai vizsgálat összességében a harmadik legnépszerűbb szűrések közé tartozik.

Kiemelték: a 26-41 éves korosztály (Y generáció) tűnik a leginkább lelkiismeretesnek, ugyanis 34,3 százalékuk járt ilyen vizsgálaton 2022-ben.

Hasonló adat született a bőrgyógyászati szűréseknél is, hiszen a válaszolók 80 százaléka járt valaha bőrgyógyászati szűrésen: 47,6 százalékunk az elmúlt három évben, 32,4 százalékunk ennél régebben.

A kutatásban résztvevők 65,6 százaléka járt valaha kardiológiai vizsgálaton: 40 százalék az elmúlt három évben, 25,6 százalék ennél régebben. Szakemberek szerint 45 éves kor felett mindenkinek érdemes legalább egyszer, majd a kardiológus által előírt rendszerességgel kardiológiai szűrésen részt venni.

Mammográfiás vizsgálatra kevesen járnak

Az emlőszűrés 30 éves kor fölött évente indokolt, valójában viszont már előtte is ajánlott, ennek ellenére csak a megkérdezettek 13,7 százaléka járt ilyen vizsgálaton 2022-ben, 15,9 százalék tavaly, 26,1 százalék ennél régebben, 44,3 százalék pedig bizonytalan vagy még soha, illetve neméből adódóan nem releváns számára ez a vizsgálat.

A legkevesebben csontsűrűség-vizsgálaton voltak eddig életükben (38,2 százalék), ez érthető is, hiszen ez nők esetében csak menopauza után válik alapvető kritériummá, míg férfiaknál ennél is később, csak időskorban releváns, hiszen az erősebbik nem képviselőinek alapvetően nagyobb a csontsűrűsége.

Közben érdemes megjegyezni, hogy rengeteg onkológiai szűrővizsgálat állt le a járvány alatt. Emiatt több rákellenes civil szervezet fejezte ki az aggodalmát egy közös közleményben.

Szűrővizsgálatok, mammográfia

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top