nlc.hu
Életmód

Interjú dr. Sziládi-Kovács Hajnalkával, a Kutyabarát.hu egyik alapítójával

A fel nem szedett kutyapiszoktól a kutya-úszómedencéig – Dr. Sziládi-Kovács Hajnalkával, a Kutyabarát.hu alapítójával beszélgettünk

A nagy termetű és igen szelíd Mamba kutyának sokat köszönhet a hazai kutyás közösség. Ő ihlette a Kutyabarát.hu országos adatbázis és magazin létrejöttét éppen tíz évvel ezelőtt.

2012-ben mindössze 30 kutyabarát hellyel indult az oldal, jelenleg immár több mint 700 vendéglátó- és szálláshely segíti a kutyák és gazdáik közös életét. Dr. Sziládi-Kovács Hajnalka ügyvéddel, a Kutyabarát.hu egyik alapítójával, tulajdonosával értékeltük az elmúlt évtized történéseit a kulturált ebtartás frontján.

Csak én érzékelem úgy, hogy tíz év alatt megtöbbszöröződött a kutyabarát helyek száma, vagy a számok is alátámasztják ezt?

Dr. Sziládi-Kovács Hajnalka: Abszolút jól látod, a megalakulásunk óta sokat fejlődött a kutyabarát szolgáltatások köre. A Kutyabarát.hu-t anno az hívta életre, hogy a menhelyről kihozott kutyusunkkal többször is problémába ütköztünk, ha belföldön nyaralni vagy akár csak egy ebédre szerettünk volna betérni, és nem találtunk akkor olyan felületet, ahol összegyűjtötték volna azokat a helyeket, ahol tényleg szívesen látják a kutyásokat is. Eleinte csak a saját és barátaink tapasztalatai alapján kerültek fel a helyek, aztán egyre többen kerestek meg minket azzal, hogy fel szeretnének kerülni az oldalunkra. Szerették volna tudatni a célközönségükkel, hogy szívesen látják a négylábúakat is. Pár év elteltével aztán megsokszorozódott a kutyákat is szívesen fogadó helyek száma.

Szerinted mennyire kutyás nemzet a magyar? Tapasztalataim szerint az emberek többsége szereti a kutyákat.

Az Állatorvostudományi Egyetem csinált egy kutatást a közelmúltban, amelyben azt publikálták, hogy 2021-re a magyar kutyatartó háztartások aránya több mint 50 százalékot ért el.

Számszakilag tehát mindenképpen érezhető, hogy „kutyás nemzet” a magyar.

A felelős állattartás és állatvédelem terén azonban lenne hova fejlődni még, bár mutatkozik fejlődés az utóbbi években. De szerintem is, az emberek többsége alapvetően szereti a kutyákat. A kutya sokszor összekötő kapocs tud lenni két vadidegen ember között, még ha egy csak rövid parki beszélgetés erejéig is…

dr. Sziládi-Kovács Hajnalka kutyabarát.hu

dr. Sziládi-Kovács Hajnalka

Szembeötlő, mennyire sok teendő, fejlődni való van még a kutyatartásban és -nevelésben itthon. Az edukációban ti is komoly szerepet vállaltok a cikkeitekkel, de sok gazdi viselkedése nem segíti a kutyások elfogadtatását. Te hogyan látod ezt?

Nem kérdés, hogy még mindig nagy szükség van az edukációra, annak ellenére, hogy némi fejlődés elindult e téren is. Nemcsak a cikkeinkkel, hanem több kampányunkkal is próbáltuk elérhetőbbé, érthetőbbé tenni az üzenetet, akár a felelős kutyatartás, állatvédelem terén, akár csak a társadalmi együttélés: kutyás és nem kutyás közötti konfliktus enyhítése, javítása terén.

Kiemelnél egyet közülük?

A Kakitündér nem létezik! kampányunk ennek egy központi eleme volt, hiszen a legtöbb konfliktus kutyás és nem kutyás között az „ott felejtett” kupacok miatt történik. Próbáltuk egy humorosabb, figyelemfelkeltőbb oldalról megközelíteni a problémát, hátha így jobban eljut az üzenet. A felelős kutyatartás propagálását pedig nemcsak az online oldalunkon, hanem a negyedévente ingyenesen, nyomtatásban megjelenő Kutyabarát Magazinban is próbáljuk előtérbe helyezni, hogy minél szélesebb kört érjen el.

Már a póráz is neuralgikus pont, hiszen egy kutya akkor tudja igazán jól érezni magát valahol, ha van egy kis tere jönni-menni, szaglászni. Ti mire kéritek a kutyatartókat, ha beülnek egy vendéglátóhelyre vagy nyaralni mennek?

Sokszor felhívjuk a kutyatartók figyelmét arra, hogy addig várnak szeretettel a kutyabarát szolgáltatók, amíg mi is megbecsüljük őket, odafigyelünk másokra. Fontos, hogy kutyásként nekünk kell odafigyelni arra, hogy ne zavarjuk a mellettünk pihenők nyugalmát. Kizárólag jól szocializált kutyával látogassuk a kutyabarát vendéglátóhelyeket! A pórázhasználat pedig amiatt is fontos, mert a kutya csak a vendégtérben tartózkodhat a közegészségügyi szabályok miatt,

ügyeljünk rá, hogy ne kóboroljon el tőlünk, ne zavarja a felszolgálók munkáját, ne kunyeráljon más asztaltól.

dr. Sziládi-Kovács Hajnalka kutyabarát.hu

Hajnalka, férje, Tibor és Mamba kutya (Fotó: Pako Petra)

Szerinted miben kellene még fejlődnie a vendéglátó-, illetve szálláshelyeknek kutyafogadás ügyében?

Egyre több szolgáltatást nyújt ez a szektor a kutyásoknak.

Pár éve még eszünkbe sem jutott volna, hogy egy szálloda külön kutyamedencével lepi meg a négylábú vendégeit, pedig ma már ilyen is van.

Ha valaki nyitni akar a kutyások irányában, könnyen megtalálja ennek módját, lehetőségeit. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni, és azt is fontos hangsúlyozni, hogy semmiféle külön engedély vagy minősítés nem szükséges ahhoz, hogy valaki kutyabarát hely legyen. Ez mindig a hozzáálláson múlik, és pár apró figyelmességen a kutyások felé. Ha megvan a tulajdonosi, üzemeltetői döntés e téren, és adottak a feltételek is – a terület nagysága, kialakítás, plusz takarítás –, akkor csak a hatályban lévő közegészségügyi előírásokat kell betartani.

Milyen pozitív változások tapasztalhatók a kutyás strandok területén? Eleddig külön művészet volt ilyen helyeket találni.

Jobb a helyzet e téren is, de még mindig több kutyás strandra lenne igény.

Mi évek óta kampányoltunk a Balatonon hivatalos kutyás strand létesítése érdekben az önkormányzatoknál.

Hatalmas öröm volt, hogy Keszthelyen ezt meg is tudtuk valósítani, és immár a harmadik szezont zárta a Keszthelyi Kutyás Park és Strand nagy sikerrel.

Volt már problémátok abból, hogy jelentős kellemetlenség, netán baleset történt egy általatok ajánlott kutyabarát helyen?

Olyan volt inkább, de az is csak egyszer-kétszer, hogy egy szálláshely jelezte nekünk: a továbbiakban inkább nem szeretne kutyabarát lenni, vegyük le az oldalunkról. Sajnos a felelőtlen gazdi a legnagyobb ellensége a kutyabarátság terjedésének, és sokan el is kedvetlenednek egy-két „rossz vendég” után.

Ennek kapcsán is írtunk edukáló cikkeket, hogyan ne veszítsük el a kutyabarát szolgáltatókat…

dr. Sziládi-Kovács Hajnalka kutyabarát.hu

dr. Sziládi-Kovács Hajnalka és Tibor

Újítotok idén valamit az Év Kutyabarát helye szavazáson?

Már elindult a jelentkezés. Őszintén szólva most annak is örülünk, hogy ha nem is a megszokott nagy számban, de azért jelentkeznek a vendéglátóhelyek, szállások, munkahelyek és a többiek a kampányra. Az elmúlt pár évben több kutyabarát vendéglátóhely-partnerünk is bezárni kényszerült, vagy komoly megszorításokkal tudnak csak talpon maradni. Mi ezzel a kampánnyal próbáljuk jelezni, hogy a vendéglátók és szolgáltatók továbbra is nagyon fontosak a kutyásoknak.

Gyakorló ügyvédként megesett már, hogy kutyás témában dolgoztál?

Bár kifejezetten nem erre a területre specializálódtam, mégis volt, hogy állatvédelmi civil szervezeteknek segítettem jogi ügyek lebonyolításában. A jogi háttér nagyon sokat segített a vendéglátópartnerek munkájának elősegítésében, amikor például nem voltak tisztában a közegészségügyi szabályokkal, vagy hogy milyen szabályoknak kell megfelelniük, hogy kutyabarátok lehessenek. Örültem, hogy egy tulajdonképpeni véletlen folytán segíthettem ebben a kutyás közösséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top