Otthon

Kutya a lakásban? Oszlassuk el a tévhiteket!

Sokan félnek attól, hogy otthonukban kutyát tartsanak. Annyi a tévhit a lakásban tartott ebekkel kapcsolatban, hogy megkerestünk egy profi kutyatrénert, aki részletesen elmondta, mi igaz a félelmekből, és mi nem.

A cuki kiskutyáktól a macskaszerű, ruhába öltöztetett kedvenceken át a medvetermetű ebekig mindenféle kutyával találkozunk az utcán. Egyre több a kutyabarát hely, a kutyabarát kávézó, kutyabarát park és kutyával is bérelhető lakás is – mégis ugyanazokat a kérdéseket teszik fel az emberek a kutyásoknak, mint mondjuk 20-30 éve.

„Mára nagyon megugrott a városi kutyatartók száma, ami egyfajta társadalmi és életmódbeli változást is hoz magával, de leginkább felveti a kérdést: való-e kutya a lakásba?  – mondja Dalia Szandra kutyatréner. – Nos, ősvárosiként és régi városi kutyatartóként bátran mondhatom, hogy igen, sőt! Nagyon jó hatással lehet az életünkre egy kutya jelenléte, és a városban is tudunk számára boldog életet biztosítani.”

Ennek jegyében Szandra segítségével egybegyűjtöttünk 11 tévhitet a lakásban tartott kutyákkal kapcsolatban, amelyektől a tréner szerint időszerű lenne elbúcsúzni.

1. Reggel korán kell kelni, és rendszeresen sétáltatni kell 

„Ez ugyan nem tévhit, de elsőre ijesztő tény lehet – pedig valójában igazán hasznos dolog. Ahogy összeszoktok, és kialakul a napi rutin, az nemcsak a kutyára, rád is jó hatással lesz: beállítja a napi ritmusodat, a sétával könnyebben indul a nap, többet fogsz mozogni, és energikusabb leszel. Pár hét, és észre sem veszed, annyira beépül a mindennapjaidba, sőt várni fogod, mikor szabadulhatsz vele ki végre!”

2. Állandóan mindenki leszólít majd

„Bár tényleg vannak kedves nénik és gyerekek, akik megcsodálják kedvencedet, a legtöbben alapvetően kerülik a kutyásokat. Ugyanakkor a kutyatartás remek kapcsolatépítési lehetőség más gazdikkal: keresd meg a helyi kutyasétáltatós közösséget, kérdezz tőlük, ossz meg tapasztalatokat, és rendkívül gyorsan nagyon jó ismeretségekre tehetsz szert. Nem egy régóta tartó barátságról és párkapcsolatról tudok, ami kutyasétáltatással kezdődött.”

3. Kutyaszőr és kosz mindenhol

„Én már nem egyszer megfogadtam, hogy veszek egy pólót, amin az áll, »kutyás vagyok, nem igénytelen«, de trénerként az ember tényleg összekoszolja magát – városi kutyatartóként maradhatsz ugyanúgy sportosan divatos a sétáknál. A szőr pedig inkább vedlési időszakokban ad egy kis nehézséget, de takarítással könnyen kordában tartható. Immár vidéki kutyásként sokkal többet kell küzdenem az udvarról behozott sárral, mint anno a harmadik emeleti lakásban.”

4. Nem tudsz elutazni sehova

„Már hogyne tudnál? Sőt választási lehetőséged is van! Vagy viszed magaddal a kedvencedet, mivel már számos kutyabarát szálloda van Magyarországon is, vagy megbízol egy szittert! Bizony, már rengeteg kutyafelvigyázó létezik, akiknél ott hagyhatod őt pár napra.”

5. Mindent szétszed a lakásban

„Ha hagyod! A legtöbb ilyen esetben csupán enyhe energiatúltengéssel küzdő kutyáról van szó, akit egyszerű trükkökkel le tudsz fárasztani, és míg te szorgosan dolgozol, ő egész nap durmolni fog!”

6. Kutyaiskolába kell járni

„Nem kell, senki nem fog rád fegyvert, hogy menjél el suliba, különben rossz gazdi vagy. Viszont rengeteget nyerhetsz a tanulással. Nemcsak a kutyád lesz okosabb, de te is fejlődsz. Azt szoktam mondani, hogy a kutyák a legjobb terapeuták: megmutatják, mi a valódi bajod, és hogyan tudsz rajta túllépni, hogyan tudod növelni az önbizalmadat és fejleszteni önmagad. Ha egyszer elkezded, abba sem tudod hagyni, jönnek az »aha« élmények egymás hegyén-hátán! Április 28-án, vasárnap tartunk egy kutyás egészség- és életmódnapot az Andrássy út 98. alatt található MagNet Közösségi Házban, ott mindenki hasznos információkat szerezhet a kutyaneveléssel kapcsolatban.”

7. Drága az állatorvos

„Nyilván tud drága lenni, de ha odafigyelsz kutyád egészségére, biztosítod neki a jó táplálékot és a kiegyensúlyozott életmódot, akkor sok költségtől megkímélheted magad. Illetve felkészülhetsz a nehéz helyzetekre kisállat-biztosítással, ami fedezheti a költségek egy részét.”

8. Utálni fognak a szomszédok

„Ha betartasz pár egyszerű szabályt, és kedves maradsz akkor is, ha valakinek nem tetszik a kutyád, akkor ebből sem lesz probléma. A kutyákat nem szerető emberek nagy részének valamilyen negatív élménye volt velük, ha ezt megérted, és nem veszed magadra, a legtöbb konfliktushelyzet is elkerülhető!”

9. Kakiban kell turkálnod

„Bizony, már ilyet is hallottam nem kutyás barátoktól. Valóban fel kell szedni kedvencünk után a kis csomagot, de ennek is van egy egyszerű technikája: csak húzd a kezedre a zacskót, fogd meg, amit meg kell, és egy mozdulattal húzd rá a peremét. Már csak meg kell csomóznod és ki kell dobnod. Hidd el, egy peluscsere nagyobb kosszal járhat, mint a kutyapiszok eltakarítása.”

10. Nem érzi jól magát a kutya a lakásban

„Immár vidéki kutyatartóként mondhatom, hogy még itt is sokkal jobban érzik magukat bent a házban, a közelünkben, esetenként a kanapén héderelve, mint kint a kertben. Tanulmányok is bizonyították, hogy sokkal jobb kutya-gazdi kapcsolat alakul ki azoknál a párosoknál, ahol beengedik a kutyákat, és nem a kertben kell búslakodniuk. A napi háromszori séta pedig sokkal érdekesebbé és mozgalmasabbá teszi az életüket.”

Ha egyszer felengeded az ágyra... (fotó: istock)

Ha egyszer felengeded az ágyra… (fotó: istock)

11. Teher a kutya

„Ha nyitottabbá válsz egy kis élőlényre, akkor meglátod, hogy mennyi mindent tud kihozni belőled: szívesebben kelsz fel reggel, mész kirándulni hétvégén, vagy ülsz be egy kávézóba a barátokkal. A kutya valóban a legjobb terápia!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top