Életmód

Kutya vagy kert? Mindkettő!

Most alakítsd kutyabaráttá a kerted! Adunk is hozzá jó pár tippet.

Ballagunk befelé az őszbe, a hűvösebb napok is itt vannak már, a kerti munka pedig egyre fogy. Már nem kell olyan sűrűn nyírni a füvet és a konyhakertben is egyre több az üres ágyás, de ez nem jelenti azt, hogy ne vágynánk hétvégén a szabadban töltött órákra és a kertészkedés által nyújtott stresszűző kikapcsolódásra. Sőt. 

Mit is lehet erre mondani? Kösz, blöki (Fotó: Sipiritze / Pixabay)

Éppen ezért érdemes ilyenkor a hangsúlyt a kerti barkácsolásra fektetni, aminek nem csak mi, de jelen esetben a család kedvence, a blöki is nagyon fog örülni. Az őszi, napos hétvégéket érdemes kihasználni és pár apróbb átalakítással kutyabaráttá varázsolni a kertet, hogy amikor beköszönt a tavasz, erre már ne legyen majd gondunk.

Összeszedtük a legfontosabb praktikákat, amik segítségével a kutya kedvenc helyévé tehetjük a kertünket, úgy, hogy a féltve őrzött és gondosan ápolgatott udvarunk se lássa az eb kárát, hiszen sokszor nemcsak a kert nem elég kutyabarát, de a kutya sem elég kertbarát. Hogy ezt a dilemmát feloldjuk, kapjuk elő a mérőszalagot és a kalapácsot, és kezdjünk el tervezni!

Jön a hideg, a buksinak is kijár a tisztes lak

Fontos, hogy legyen a kertben egy kényelmes hely, ahova elvonulhat a kutya, és nyugodtan pihenhet vagy aludhat. Ha nem akarod, hogy ez a méregdrága, díszpárnákkal megpakolt rattan hintaágyatok legyen, jobb, ha minél előbb intézel egy kutyaházat, mert jönnek a hűvösebb napok.

Akár a kertben, akár a lakásban lakik a négylábú kedvenced, biztosíts neki egy meleg odút odakint, hogy a nagy szaladgálások és a házőrzés kimerítő feladata között legyen hol megpihennie. Legyen fedett, bélelt, és a legjobb, ha van egy kis meghosszabbított fedele, ami véd a nap és az eső ellen is. Kiváló program lehet a gyerekekkel az egyik hétvégén a kutyaház megépítése.

A kutyaházhoz illemhely is dukál

Senki sem szereti a saját udvarában a kutyagumit kerülgetni, ezért a legjobb, ha nemcsak kerti lakot, de vécét is létesítesz a négylábúnak.

Tervezd a kutyatoalettet  a kert egy eldugott zugába, távol a veteményestől, és töltsd fel laza szerkezetű talajjal ezt részt, amit akár körbe is keríthetsz. Ezután már csak türelem kérdése a dolog, ugyanis rá lehet szoktatni az ebet, hogy mindig itt végezze a dolgát.

Na de mi legyen a kutyagumival? Erre is van ám már megoldás, méghozzá a Doggie Dooley, ami tulajdonképpen egy emésztőtartály, amit a földbe kell ásni, ide gyűjtheted a kutyapiszkot, és a hozzáadott víz és emésztőtabletták végeznek vele. Olyan helyet keress neki, ami távol van a gyümölcsfáktól és a konyhakerttől, valamint a gyerekek játszóterületétől.

Ideje kijelölt ásóhelyet létesíteni

A kutyák legalább akkora nagy kertészek, mint mi: borzasztó lelkesen ássák fel az egész kertet, ha kell, ha nem. Ha nem szeretnéd, hogy a frissen ültetett virágaidat kaparja ki, és aknamezővé varázsolja az egész udvart, jobb, ha biztosítasz neki egy homokozót, amiben kedvére játszhatja a vakondot.

Nem véletlenül vannak a kutyafuttatók és a kutyaparkok területén homokozók. A kert egyik sarkában te is alakíts ki egyet, ahol aztán buksi nyugodtan leáshat akár egészen Kínáig is, és elrejtheti a játékait meg a csontokat.

Az ágyásokat megóvhatod egy kutyaúttal

Na persze nemcsak ásni szeretnek, de összeugrálni is minden frissen vetett ágyást. Mivel most a tél közeledtével ezek úgyis kiürülnek, ideális alkalom, hogy körbekerítsd őket, és köztük kialakíts pár útvonalat, ahol vígan közlekedhet a kutya. Ha már most rászokik, hogy erre vegye az irányt, tavasszal, mikor teleülteted palántákkal az ágyásokat, már nem lesznek veszélyben.

Most barkácsolj játszóteret

A kutyákban túlteng az energia, amit bizony le kell vezetniük. Minél több kutyabarát szórakoztató elem van a kedvenced számára a kertben, annál kevesebb késztetést érez majd, hogy a kultúrnövények között garázdálkodjon. A kiadós séták mellett a legjobb, ha otthon sem unatkozik, hanem kiszolgálod a játékos kedvét, különben a kerti bútorodat fogja szétcincálni.

Ezt például szeretnénk mindenképpen elkerülni (Fotó: Congerdesign / Pixabay)

Ha sok helyed van (muhaha!), egész kutyakalandparkot rittyenthetsz pár abroncsból, fatörzsből és raklapból. De a kis kert sem lehet kifogás, mert egy földbe szúrt kutyajáték is leköti őket bármikor.

Válassz kutyabarát növényzetet

Sok növénynek ősszel van az ültetési ideje, de tavasszal ugyanúgy jusson majd eszedbe a szabály, mikor a virágokat ülteted, hogy nem minden növény kutyabarát, hanem vannak mérgezők is jócskán. Megenni ugyan nem szokták őket, de elég, ha megrágcsálják, és máris jöhetnek a hányásos, hasmenéses tünetek, sőt akár légzési vagy keringési zavarokat is okozhatnak egyes fajok.

Kutyás kertbe nem ajánlott többek között az amarillisz, a hortenzia, a puszpáng, a borostyán, a leander, a tulipán és a tiszafa sem. Ezen felül az sem árt, ha elkerüljük a tüskés és tövises bokrokat, növényeket a kutya számára kijelölt területeken. Szóval ne rózsával, krisztustövissel és kaktuszokkal szegélyezd a kutyaházat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top