nlc.hu
Életmód
Eltűnhet a fekete gólya Magyarországról

Eltűnhet a fekete gólya Magyarországról

A mesterséges etetés sajnos nem nyújt megoldást erre a problémára.

Magyarországon 350-400 pár fekete gólya fészkel, de sajnos előfordulhat, hogy tovább fog csökkeni a számuk, az idei költésük például nagyon rosszul sikerült az időjárás, illetve a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt, írja az Infostart.

A Hortobágyi Nemzeti Park kollégái szerint náluk a Tisza mentén a 16 páros állományból csak két párnak volt fiókája, de ott is csak egy-egy tudott kirepülni. Ez a tapasztalat országosan is érvényes, igaz, vannak olyan speciális fészkelőhelyek, ahol az ottani feketególya-párok ismernek olyan kis vízfoltokat homokbuckák között, ahol táplálkozni tudnak, és itt jobbak is a költési arányok.

Fekete gólya

Fotó: Pexels

A fekete gólyánál jóval több helyen megfigyelhető fehér gólya esetében viszont nincs ilyen probléma, és ugyan az országos költési adatokat még nem összesítették, de nagyjából tízszer többen vannak a fekete gólyáknál. Az eddig feldolgozott adatok alapján olyan jól sikerült a költési szezonjuk, hogy a harmincéves átlagnál jobb költési eredmény jött ki.

„Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell érteni az embereknek, hogy vadon élő állatokat állományszinten, de még helyi szinten sem lehet mesterséges etetéssel életben tartani” – hangsúlyozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A magyarországi fehérgólya-állomány mesterséges etetéséhez alsó hangon is száz tonna élelemre lenne szükség. Az ételt azonban nem lehet elvonni az élelmiszerláncból, mert az fokozná a nagyüzemi mezőgazdasági termelést, ez a legfontosabb egyedszám-csökkentő tényező globálisan, kontinentálisan és Magyarországon is.

Mint Orbán Zoltán mondta, csak akkor van esély a fajok közép-hosszú távú megmaradására, ha megváltoztatjuk a fenntarthatatlan életmódunkat. Mesterségesen még a néhány száz páros feketególya-állományt sem lehet megtartani. „Ha az aszály folytatódik, akkor bizony az ilyen specialista fajok 5-10 év alatt is akár eltűnhetnek egy-egy régióból” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top