nlc.hu
Életmód

Tüntettek a volánbuszosok is, később pedig sztrájk is lehet

Tüntettek a volánbuszosok is, később sztrájk is lehet

Több pontban írták össze a követeléseiket.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAkSZ) felhívására több száz dolgozó vonult a Volánbusz budapesti székháza elé, hogy hangot adjon követeléseiknek, nem felel meg neki ugyanis a vállalat által fejajánlott béremelés, azt szeretnék, hogy idén és jövőre is összesen 20-20 százalékkal emeljék a fizetéseket. „És ez még abszolút nem fedezi az inflációs hatásokat, amiket elszenvedünk. Lehetne 50 vagy 100 százalékos béremelést is kérni”idézi a Mérce, Dobi Istvánt, a szakszervezet elnökét, aki a buszvezetők mostani 1650 forintos órabérét megalázóan alacsonynak nevezte.

Autóbuszok várnak indulásra Kelenföldön, az Etele téri Volán Buszpályaudvaron. A háttérben a Kelenföldi pályaudvar régi épülete

Autóbuszok várnak indulásra Kelenföldön, az Etele téri Volán Buszpályaudvaron. A háttérben a Kelenföldi pályaudvar régi épülete. (Fotó: MTVA/Nagy Zoltán)

A dolgozók a követeléseiket tartalmazó petíciót szerették volna átadni, de a vállalat nem jelölt ki senkit, hogy átvegye. Dobi István elmondta, hogy a mai napot adták meg határidőnek, ameddig leülhet velük a cégvezetés, máskülönben holnap bejelentik a sztrájk előkészítését. Amennyiben munkabeszüntetésre kerül a sor, az elégséges szolgáltatás kötelezettségének eleget tesznek, de megtámogathatják a sztrájkot azzal, hogy nem tankolják meg az autóbuszt, nem takarítják ki a belső területét – amely eleve nem az ő dolguk lenne –, és annak a jogi lehetőségét is megvizsgálják, hogy megtagadják a jegykiadást a buszokon.

A demonstráción Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének vezetője szolidaritásukról biztosította a buszosokat, és hangsúlyozta a dolgozók közötti összetartás fontosságát. Rövid beszédében Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke is támogatását fejezte ki. A dolgozók a MÁV székházához is elvonultak, ahol át tudták adni a petíciójukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top