nlc.hu
Életmód

Triplájára emelkedhetnek egyes tápszerek árai

Az egekbe szökött tápszerárakkal próbálják szoptatásra ösztönözni az anyákat?

Az a tápszer, ami eddig 2800 forint volt, annak ára most elérheti a 7-8000 forintot is, mert a tb-támogatás mértéke jelentősen csökken.

Póta György gyermekorvos azt mondta az ATV Start stábjának, hogy ez az egyik leggyakrabban használt tápszernél 280 százalékos növekedést jelent, ennyivel többet kell a szülőknek kifizetni. Póta György elmagyarázta, hogy a normál tápszerre mindenki jogosult, aki nem tudja szoptatni gyermekét, hat hónapos korig ezek receptre írhatók, hat hónapos kor felett azonban már csak a gyógytápszereket lehet felírni.

Újszülött baba betakarva

Fotó: Pexels

A tb-támogatás mértéke azonban bizonyos termékek esetében 55-ről 25 százalékra csökkent.

A sima, anyatejpótló tápszerekről van szó, a gyógytápszereket ez a rendelet nem érinti. A szakember szerint a változás miatt a gyógytápszerek olcsóbbak lesznek, mint az egyszerű, anyatejpótló tápszerek. Így előfordulhat, hogy az orvosok is inkább ezt fogják felírni, és elképzelhető, hogy indokolatlanul hipoallergén tápszeren lesznek tartva a gyerekek, csak mert az olcsóbb. A másik lehetőség, hogy hat hónapos kor után feles tejet kapnak majd a gyerekek, ezzel viszont szakmailag 50 évet mennénk vissza az időben – mondta a gyermekorvos.

A szakember szerint ennek a rendeletnek eredetileg az lett volna az alapelve, hogy a szoptatásra próbálja rábeszélni az édesanyákat, de mint mondta, úgy látja, nem ez volt a leghelyesebb út. 

Szeptemberben arról írtunk, hogy országos hiány alakult ki Magyarországon a Neocate LCP speciális, egyéves korig adható tápszerből. A gyógyászati célra szánt, aminosav alapú tápszerpor olyan csecsemőknek jelenti szinte az egyetlen táplálkozási opciót, akik tehéntejfehérje-allergia és többszörös táplálékfehérje-allergiával küzdenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top