nlc.hu
Életmód

Kioktatta a minisztérium a tápszeres anyukát

A tápszerek drágulásáról érdeklődött az édesanya, a minisztérium kioktatta, hogy az anyatej jobb

Virágh Kitti bizonyos tápszerfajták drágulásáról érdeklődött levélben, a minisztérium valódi válasz helyett inkább kioktatta őt arról, mennyivel jobb a szoptatás a tápszernél.

Virágh Kitti több mint hétezer aláírást gyűjtött össze, hogy állítsák vissza a csecsemőtápszerek támogatását. A magánakciója előtt még megkereste Novák Katalin köztársasági elnök hivatalát is az ügyben, de a Sándor-palota válaszában jelezte neki, hogy jogszabályi felhatalmazás hiányában nincs lehetőségük az ügy kivizsgálására, a levelét pedig az ügyben illetékes Belügyminisztériumnak továbbították. A minisztérium válasza július 12-én érkezett meg hozzá e-mailben – írja a 24.

Tápszer

Tápszeres baba (fotó: Getty Images)

A válaszlevelet Bidló Judit helyettes államtitkár szignózta, és hosszan értekeznek benne az anyatejes táplálás fontosságáról:

Bizonyított tény, hogy a csecsemők számára legmegfelelőbb az anyatejes táplálás, mivel az anyatej minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a csecsemők megfelelő fejlődéséhez szükség van, ezért kiemelt jelentősége van a gyermek testi és szellemi fejlődésében, illetve több betegség megelőzésében

Azt is megjegyezték, hogy a gyerek későbbi egészségét is meg lehet alapozni a korai anyatejes táplálással, és a teljesség kedvéért hozzátették, hogy Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatása szerint Magyarország az élvonalba az anyatejes táplálás terén. Végül az anyatejes táplálás és a védőnői szolgálat újabb dicshimnusza után végül azért kitértek a kérdés megválaszolására is. A levél szerint továbbra is támogatott több mint 20 anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszer, ezen felül pedig vannak még speciális gyógyászati tápszereik is. Az egyes tápszerek támogatásának csökkentésére pedig azt felelték, hogy azt maguk a gyártók kezdeményezték

a több mint tíz éve változatlan áron támogatással elérhető tápszereik esetében olyan helyzet állhat elő, melyben bizonytalanná válik a csecsemőtápszerek támogatással történő további forgalmazása, emiatt áremelési kérelmet nyújtottak be az egészségbiztosítóhoz, melyben egyidejűleg kérték a támogatási szint csökkentését.

A gyártók áremelési kérelmei a levél szerint a 170-220 százalékos szintet is elérték. A NEAK vizsgálata után csak a valóban indokolt esetekben tették lehetővé egyes támogatott szerek inflációkövető árnövelését. A Belügyminisztérium Virágh Kittinek írt levelében hangsúlyozta, továbbra is valamennyi támogatott csoportban elérhetők olyan termékek, amelyeknek az ára nem változott az elmúlt időszakban.

Érveik szerint a jelenleg támogatott anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek átlag térítési díja 2500 forint, így támogatással még mindig kedvezőbb áron jutnak hozzá a szülők a csecsemőik számára szükséges tápszerekhez, mintha a közforgalomban elérhető, társadalombiztosítási támogatással nem rendelkező tápszereket vásárolnák meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top