nlc.hu
Életmód

Ismét jöhet a tömeges home office

Ismét jöhet a tömeges home office

A koronavírus helyett ezúttal a rezsiköltségek ellen védekeznének távmunkával a cégek.

Újból megugorhat a home office-ben dolgozók száma, a megsokszorozódó rezsiköltségek láttán várhatóan rugalmasabbak lesznek a cégek a távmunka kérdésében – írta meg a Világgazdaság.  A lap arra emlékeztetett, nem mindegy, hogy támogatott lakossági áron vagy piaci áron fűtött helyiségben töltik majd a dolgozók a munkaidejüket. Ráadásul az otthoni rezsiszámlához a cégek a minimálbér 10 százalékáig, azaz havi 22 ezer forinttal adómentesen hozzájárulhatnak.

Nő űl az ágyán törökűlésben és laptopozik.

Fotó: Pixabay

A távmunkában dolgozók létszáma ismét a korábbi, pontosabban a jelenlegi többszörösére nőhet, amire logikusan a céges energiaköltségek kordában tartásának szándéka lehet a magyarázat. Erre számít a Magyar Távmunka Szövetség a piaci várakozásokat összegezve – tudta meg a VG Forgács Tamás elnöktől. A Covid-járvány megjelenése óta folyamatosan hullámzik a távmunkában dolgozók száma Magyarországon, miközben a home office munkavégzési lehetőség iránti igény a munkavállalói oldalon töretlenül erős. Egyre gyakrabban és egyre több cégnél, illetve munkakörben találkoznak azzal a munkaadók, hogy teljes vagy részleges távmunka-lehetőség nélkül gyakorlatilag nem találnak új jelentkezőt az üres álláshelyekre – mutatott rá a szakértő.

Forgács Tamás szerint

a 4,5 millió magyar munkavállaló közül több mint egymillió lehet érintett most a home office szabályozásának kérdésében, közülük csaknem minden negyedik tartósan számolhat a lehetőséggel, vagyis akár 400 ezren tervezhetnek stabilan otthoni munkavégzéssel.

Egyelőre az aktív munkavállalók 10 százalékát sem éri el a magyarországi távmunkások aránya összességében, miközben Európában 25-27 százaléknál tartanak.

A távmunka nem kopott ki a magyarországi munkahelyekről, a pandémia előtti 2,4 százalékról lőtt ki a Covid idején 16-17 százalékra, és idén nyárra 8-9 százalék között stabilizálódott. Egy újabb megugrás után várhatóan megint a korábbi felett állapodik meg hosszú távon az arányszám, még közelebb kerülve az európaihoz. A távmunka egyértelműen terjed, mert a foglalkoztatottak szeretik, a szabályozó rendszer pedig fokozatosan le fogja fedni a fehér foltokat is – vélik a munkaerőpiaci szakértők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top