nlc.hu
Életmód

A hála pozitív hatásai

Ez történik a testedben, amikor hálás vagy

A hála érzése a lelki és a testi egészségre egyaránt poztív hatással van.

Számos tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a hála pozitív hatással van egészségünkre. Amikor hálásak vagyunk, és általában véve jóban vagyunk magunkkal és a világgal, a testi egészségük is tükrözi ezt. A témában végzett kutatások során a szakemberek azt találták,   hogy a hála érzésének következtében csökken a stressz és erősödik az immunrendszer. Sőt, még a vérnyomásra és a szív állapotára is jó hatással lehet a hála.

A hála mindemellett a pszichés jólétre is hatással van. Növeli az önbecsülést, fokozza a pozitív érzelmeket és optimistábbá tesz bennünket. 

„A hála megtapasztalása aktiválja az olyan neurotranszmittereket, mint a dopamin, amelyet az örömmel társítunk, illetve a szerotonin, amely szabályozza a hangulatunkat. Ezenkívül az agyban oxitocin szabadul fel, az a hormon, amely olyan érzéseket vált ki, mint a bizalom és a nagylelkűség, ami elősegíti az emberi kötődés és a kapcsoltság érzését” – magyarázta dr. Amy E. Keller pszichológus, házasság- és családterapeuta a Verywellmind magazinban.

Mosolygó nő

Fotó: Getty Images

Így gyakorold a hálát

Azért, hogy az előzőekben felsorolt pozitív hatásokat megtapasztalhassuk, aktívan tehetünk azzal, ha minél gyakrabban vagyunk hálásak. Ez pedig gyakorolható, fejleszthető. A hála szokássá tételének legjobb módja, ha nem várunk különleges pillanatokra. Figyelj arra, hogy észrevedd és értékeld a pozitív történéseket, amelyek talán kicsinek, hétköznapinak vagy jelentéktelennek tűnhetnek. Íme néhány példa:

  • Légy hálás a csésze forró teáért, amit olyan jól esik elkortyolgatni!
  • Nézz fel, és értékeld , hogy tető van a fejed felett!
  • Figyeld meg azokat az apró, kedves cselekedeteket, amelyekre eddig elfelejtettél odafigyelni!
  • Légy hálás a másik vásárlónak, akivel egyszerre értél a pénztárhoz és előreengedett a sorban!
  • Légy hálás, amiért a barátod üzenetet küldd, hogy megtudja, elmúlt-e már a fejfájásod!
  • Értékeld, amikor édesanyád felhív, mert akárhány éves is vagy, aggódik érted!

Ezek természetesen csak ötletek, hiszen számos okod lehet hálásnak lenni. Tehát légy kreatív, és szabd a saját életedre! Még a zsúfolt  mindennapokban is léteznek olyan módszerek, amelyekkel a hálát beillesztheted az időbeosztásodba.

  • Tégy egy sétát, akár munkából hazafelé menet és légy hálás minden egyes szép dologért, amit látsz: fák, virágok, ég, madarak.
  • Minden este írj fel egy cédulára három dolgot, amiért aznap hálás vagy! Gyűjtsd ezeket egy dobozba és bizonyos időközönként, például hetente, kéthetente vedd ki és olvasd át!
  • Hívj fel vagy írj üzenetet valakinek, aki valami kedveset, elismerésre méltót tett, és fejezd ki a köszöneted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top