nlc.hu
Életmód
Jelentkezőket vár a Nébih élelmiszerhulladék-mérési programjához

Olyan drága az étel, mint soha, mégis fejenként 25 kilót dob ki belőle a magyar

Minden bevásárlásnál szívjuk a fogunkat, pedig rengeteg ételt dobunk ki.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programját a hazai élelmiszerpazarlás felmérése és csökkentése céljából hozták létre. Eddig három évben, 2016-ban, 2019-ben és 2021-ben készítettek kimutatást EU-s módszertan alapján, és a legfrissebb felmérés során az derült ki, hogy az elmúlt öt évben jelentős mértékben, mintegy 24 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás a magyar otthonokban. Bár a felmérést csupán 300 háztartásban végezték el, a legutolsó adatok szerint mi, magyarok fejenként 25,2 kilogramm élelmiszert dobunk a kukába. Ezzel Magyarország összélelmiszer-pazarlása még mindig évente 245 ezer tonnát jelent.

Telepakolt hűtőszekrény

A jóléti társadalmakban megszokott hűtőszekrény-látvány / Fotó: Brian Hagiwara, Getty Images

Mit jelent az elkerülhető és nem elkerülhető élelmiszer-kidobás?

Nemes cél a teljes zero waste, de a mindennapok gyakorlata mást diktál, azaz van bizonyos élelmiszer-mennyiség, amit kénytelenek vagyunk kidobni, habár az sem mindegy, hogy hová kerül a szerves hulladék. Így ír a Nébih a felmérésük kutatásmódszertanáról, amelyből egyúttal az is kiderült, hogy miként zajlik az önkéntes lakossági résztvevőkkel való felmérés:

„Az 1 hetes periódus alatt a háztartások a rendelkezésükre bocsátott, gramm pontossággal mérő konyhamérleg, illetve – folyadékok esetében – mérőhenger segítségével egyenként lemérték a megromlott/feleslegessé váló, úgynevezett elkerülhető élelmiszer-hulladékokat (pl. megszáradt kenyér), illetve a fogyasztásra nem alkalmas élelmiszerrészeket, vagyis a nem elkerülhető élelmiszer-hulladékok (pl. csontok) tömegét, illetve térfogatát. Ezenfelül a válaszadók a keletkezett hulladék kezelési módját (kommunális hulladék vagy csatorna, állatetetés, komposztálás) is rögzítették a hulladéknaplóban.”

A Nébih kérése a következő a felmérésben résztvevőkhöz: a mérésbe bevont háztartásoknak egy héten keresztül tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszer-hulladékok tömegét gramm pontossággal. A mérés bármely egybefüggő 7 napon elvégezhető a mérési időszakban. A háztartási élelmiszerhulladék-mérési programban való részvételre a következő két hétben lehet jelentkezni.

Itt lehet csatlakozni!

Forrás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top