nlc.hu
Gasztro

Legalizálnák a kukázást a németek

Kukázással az élelmiszer-pazarlás ellen: legalizálnák a szemétből halászást Németországban

Évente 11 millió tonnányi ennivaló végzi a kukákban Németországban.
szemét

Több párt is legalizálni akarja a kukázást Németországban, így ennek nyomán hamarosan már büntetlenül lehetne kiszedni a még ehető élelmiszereket a szupermarketek szemetes konténereiből – feltéve, hogy a kukázás sem birtokháborítással, sem rongálással nem jár – írja a hvg.hu. Németországban ugyanis sok kispénzű diák tölti fel alkalmanként a hűtőszekrényét élelmiszerüzletek vagy magánszemélyek által kidobott, de még fogyasztható élelmiszerekkel. Egyre többen vannak olyanok is, akiket az motivál, hogy így tiltakozhat a túlfogyasztás ellen.

Az Élelmiszer-kereskedelmi Szövetség azonban ellenzi a kukázás legalizálását. Többek között azért, mert külsőre nem ismerhető fel az az élelmiszer, amelyet gyártója valamilyen probléma miatt kivont a forgalomból. Attól tartanak, hogy tagjai felelősségre vonhatók lesznek a konténerekből kiszedett, emberi fogyasztásra nem alkalmas élelmiszerekért is.

Mint a portál megjegyzi, Németország európai listavezető az élelmiszer-pazarlásban. A német kormány éppen ezért azt tűzte ki célul, hogy 2030-ig a felére csökkenti az országban az élelmiszer-hulladék mennyiségét.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top