nlc.hu
Család

Karácsonyi költés 2020-ban

Kevesebbet költöttünk karácsonyi ajándékokra, de még mindig pazaroljuk az ételt

Egy hazai felmérés szerint a többség 10 ezer és 25 ezer forint között vásárolt ajándékot 2020-ban.

A megkérdezettek 40 százaléka a járványhelyzet miatt kevesebbet költött karácsonyra 2020-ban, mint egy évvel korábban. A legtöbb magyar most 10 ezer és 25 ezer forint között vásárolt ajándékot, 10 ezer forint alatt csupán a válaszadók 17 százaléka úszta meg az ajándékvásárlást, 5 százalék viszont 100 ezernél is többet szánt a meglepetésekre – derül ki abból az online kérdőíves kutatásból, amelyet a magyarok karácsonyi szokásairól készített a Sansin, több mint 1300 fő megkérdezésével.

És nemcsak az ajándékra szánt pénz miatt volt más a 2020 karácsonya, elővigyázatosságból sokaknál maradt el a nagyobb családi összejövetel, és tavalyhoz képest 21-ről 15 százalékra csökkent azok száma, akik felesleges ajándékot kaptak.

Karácsonyi ajándék

Fotó: Pixabay

A  karácsonyi pazarlás még mindig súlyos társadalmi probléma, a válaszadók 23 százaléka nyilatkozott úgy, hogy dobott ki az ünnepek alatt olyan élelmiszert vagy ételmaradékot, amelynek lejárt a szavatossága vagy csökkent az élvezeti értéke. Túlnyomó többségük 1 kilogramm alatti mennyiséget dobott ki, és ez az adat sajnos egyáltalán nem csökkent 2019-hez képest. Ráadásul még mindig sokan használnak külön, az ajándékok csomagolására vásárolt papírt. A kitöltők 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vett csomagolópapírt.

És mi a helyzet a fenyőfával? A válaszadók 54-46 arányban választották a műfenyőt – vagyis 2019-hez képest tovább nőtt a népszerűsége, 2 százalékkal. Műfenyőjét a válaszadók 27 százaléka 5 évnél régebben vásárolta. Akad azonban olyan válaszoló is, aki 2020-ban már az otthon megmaradt kartonpapírból készítette el karácsonyfáját.

Így spórolhatsz az új évben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top