Nincsenek könnyű helyzetben a zöldségtermesztéssel foglalkozó hazai vállalkozások. Míg az időjárási nehézségek miatt a termés az elmúlt évek átlagánál jóval szerényebb lett, a magas energiaárak a termékek eltárolását nehezítik meg – írja a vg.hu.
“Kritikus időszak előtt állunk, az energiaárak drasztikus emelkedése ugyanis nagyon megnöveli a tárolási költségeket. Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt” – magyarázta Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője.
A legtöbben most szabadulnának az árutól, ugyanis az egyszerű tárolókban csak karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét. Magyarországon azonban egyelőre kevés van ilyen korszerű tárolókból.
Elsősorban a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén.
Kiemelt kép: illusztráció, iStock