A burgonya alapélelmiszernek számít a legtöbb háztartásban szerte az országban. Legyen szó ropogós, aranyszínű hasábburgonyáról vagy egy adag tökéletesen sült krumpliról vasárnapi ebéd mellé, a felhasználási lehetőségek száma végtelen.
Az elkészítésük azonban csak egy dolog – sokan küzdünk azzal, hogyan tartsuk őket sokáig frissen. Elég egy rosszul tárolt csomagba nyúlni, és máris puha, csírázó krumplikat találunk, ami könnyen elronthatja a vacsorát.
Pedig megfelelő tárolással a burgonya akár öt hónapig is friss maradhat a konyhában – hívja fel a figyelmet az Express. Bár számos tippet találni a tárolásra – még az is biztonságos, ha hűtőbe tesszük –, gyakran gond a megfelelő hely megtalálása. Érdemes tehát megfontolni, hogy a burgonyát ne a konyhában, hanem a ház egy másik, kevésbé nyilvánvaló részén tároljuk – ott akár hónapokig is eláll.

Fotó: Unsplash
De mielőtt elkezdenél sötét sarkok után kutatni, fontos, hogy először eltávolítsd a burgonyát abból a műanyag csomagolásból, amelyben gyakran árulják. A műanyag az egyik legrosszabb választás, ha hosszabb ideig szeretnéd frissen tartani a krumplit.
Ehelyett sokkal jobb, ha légáteresztő anyagot használsz, például papírzacskót, vagy ha nagyobb mennyiségről van szó, akkor lyukakkal ellátott kartondobozt. A műanyag hírhedten magában tartja a nedvességet, ami felgyorsítja a romlást, és néhány héten belül csírázáshoz vezethet.
Miután áthelyezted őket, ha nincs elég hely a konyhában, egy kicsit szokatlan, de kertészeti szakértő által javasolt helyen is tárolhatod a burgonyát, ahol akár négy hónapig is eláll: Randy Lemmon azt írja, hogy az ideális tárolóhely hűvös, sötét, és jól szellőzik, hogy megakadályozza a penészedést. Bár hagyományosan a konyhában tárolják, Randy azt javasolja, hogy használd ki például a vendégszobát, és helyezd a burgonyát egy nem használt ágy alá sekély dobozokban.
Egy kihasználatlan ágy ideális tárolóhely, mivel állandó légáramlást biztosít, és távol tartja a krumplit a fénytől és más terményektől – például a hagymától –, amely olyan gázokat bocsát ki, amelyek elősegítik a romlást.
Bár ebben a helyzetben akár négy hónapig is elállnak a burgonyák, fontos, hogy időnként ellenőrizd őket, és figyeld a csírázás vagy zöld elszíneződés jeleit. A romlott darabokat érdemes azonnal eltávolítani, hogy a többi friss maradhasson.