nlc.hu
Életmód

A világ legveszélyesebb növénye

Ez történik, ha megérinted a világ legveszélyesebb növényét

Egy brit férfi saját otthonában, egy ketrecben neveli a világ legveszélyesebb növényét.

A világ legveszélyesebb növényeként számon tartott Gympie gympie-ből nevel egyet oxfordi otthonában Daniel Emlyn-Jones. A 49 éves brit férfi azt állítja, a növényt nagyon biztonságos körülmények között tartja. Egy ketrecben tárolja, melyen a Veszély felirat, valamit további figyelmeztetés is olvasható, miszerint: A bőr a levelekkel vagy a szárral való érintkezése, még ha csekély is, gyötrelmes fájdalmat okoz.

Daniel Emlyn-Jones és a Gympie gympie

Daniel Emlyn-Jones és a Gympie gympie (Fotó: SWNS/Profimedia)

A Gympie-gympie-t más néven „öngyilkos növényként” is emlegetik. Bár küllemét tekitve ártatlannak látszik, annál veszélyesebb: ránézésre apró szőrszálak borítják, ezek azonban valójában tüskék, melyek érintés hatására eltörnek és méreganyagok szabadulnak fel belőlük. A tüskék fecskendő módjára juttatják a szervezetbe a mérget, mely aktiválja a fájdalomreceptorokat és egyben megakadályozza, hogy azok kikapcsoljanak, így igen erős fájdalomérzetet kelt.

A szúrás körüli terület először kifehéredik és feszül, majd vizesedni, hólyagosodni kezd, ami ráadásul a fájdalmat is tovább súlyosbítja, és hiába minden próbálkozás, az nem csillapítható.

Nagyjából egy hét kell ahhoz, hogy a szúrás elszenvedőjének élete visszatérjen a normális kerékvágásba, azonban a sérülés helye akár még két hónappal később is érezhető.

Emlyn-Jones azonban még így is ragaszkodik a növényéhez, mégpedig azért, hogy ezzel is a botanikát népszrűsítse. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top