nlc.hu
Életmód

Rózsaszín sarki fény

Ritka, rózsaszín sarki fény jelent meg Norvégia felett

Svédországban pedig kék sarki fény is megjelent.

Ritka, rózsaszín sarki fényt láttak Norvégia felett – írja a Live Science nyomán a 24.hu. A jelenség hátterében az állt, hogy egy geomágneses napvihar egy kis repedést ütött a mágneses mezőben, így a Napból érkező töltött részecskék a szokásosnál mélyebbre hatolhattak a légkörben.

Az eseményt, amely nagyjából két percen át tartott, Markus Varik, a Greenlander Tromsø sarki fényekre specializálódott idegenvezetője figyelte meg, és készített róla lenyűgöző fotókat:

Sarki fények, amelyek leggyakrabban zöldek, akkor jelentkeznek, amikor a Napból származó töltött részecskék a mágneses tér által terelve a sarkok közelében interakcióba lépnek az atmoszféra anyagaival. A napszél november 3-án azonban mélyebbre jutott, ahol nitrogénnel találkozott, ezért lehetett rózsaszín a fény, de egyes szakértők szerint 

egy orosz rakéta üzemanyaga idézte elő a ragyogást.

 

Ennek ellentmond, hogy ekkor a térségben egy rakéta sem volt. Svédország felett egyébként kék fényt is észleltek. Augusztusban Magyarországon is látható volt sarki fény.

rózsaszín sarki fény

Fotó: Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top