Szabadidő

Lenyűgöző fotókon csodálhatod meg a déli fényt

A sarki fény mindig lenyűgöző látványt nyújt, különösen, ha az űrből fotózzák.

A magyar nyelv nem tesz különbséget aközött, ha a sarki fényt a Föld északi vagy déli féltekéjén látjuk, bár igaz, utóbbi jóval ritkább, mivel leggyakrabban a skandináv országokból, esetleg Kanada vagy Alaszka északibb részeiről érkeznek a látványos fotók és videók, amelyen a jellegzetes, zöldes derengés látható. Természetesen, ennek ellenére ugyanez a bolygó ellentétes oldalán is megjelenik, amikor a Nap felől érkező töltött részecskék a Föld légkörének ütközve leadják az energiájukat, de ezt a déli félteke földrajzi sajátosságai miatt csak ritkábban érzékelhetjük az aurora borealis ellentétét, az aurora australist. 

Az űrállomásról fotózták a sarki fényt a déli félteke felett

Az aurora australis a déli féltekén fotózott sarki fény (Fotó: Getty Images)

A világűrből azonban jóval látványosabb a jelenség, különösen, ha az ember egy-egy Nap folyamán többször is körberepüli a bolygót, márpedig az ISS nemzetközi űrállomáson tartózkodó asztronauták éppen ezt teszik. 

Az űrállomás jellegzetes része a Cupola nevű, különleges kialakítású ablak, amelyről pazar kilátás nyílik a Földre. Több NASA-űrhajós – többek között a több ezer fotót elkészítő Samantha Cristoforetti – is nyilatkozta már korábban, hogy ez az ISS fedélzetén a legjobb hely, a legtöbben itt töltik a kevéske szabadidejük nagy részét, hogy fotókat és videókat készítsenek a bolygóról.

Így tett nemrég az űrállomás jelenlegi parancsnoka, az amerikai Chris Cassidy is, aki Twitter-oldalán osztotta meg a fotókat a követőivel. Cassidy április 9-én vette át a parancsnoki stafétabotot és neki jutott a megtiszteltetés, hogy ebben a minőségében fogadhatta a SpaceX magáncég által fellőtt űrhajó, a Crew Dragon utasait, azaz Bob Behnken és Doug Hurley űrhajósokat. 

A SpaceX küldetése azért számít történelminek, mert ez volt az első alkalom, hogy nem valamelyik ország kormánya, hanem egy magáncég épített és lőtt fel egy űrhajót a Földről. Az Elon Muskhoz köthető cég jelenleg egy jövőbeni Mars-kutatás alapjainak megteremtésén dolgozik, de valószínűleg fontos szerep jut majd nekik az USA legújabb űrkutatási tervében, amelynek keretében 2024-ben ismét embert küldenének a Holdra.

További cikkeink az űrkutatással kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top