Szabadidő

Befoltozták a Nemzetközi Űrállomást

Egy kis orosz leleménnyel sikerült helyreállítani a légnyomást a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), ahol szerdán kezdett szökni a levegő egy mikrometeorit becsapódása miatt keletkezett léken át.

Helyreállították a légnyomás normális szintjét a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), amelynek egyik orosz modulján „hajszálrepedés” keletkezett, feltehetően egy mikrometeorit becsapódása miatt – közölte pénteken az orosz Roszkoszmosz Űrkutatási Hivatal.

A NASA azt is elárulta, hogyan sikerült megszüntetni a szivárgást: Szergej Prokopjev orosz űrhajós epoxigyantával átitatott anyaggal tömte be a 2 mm-es repedést. A szivárgás ellensúlyozására az ISS-hez csatolt teherűrhajóról használtak fel oxigént. 

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója elmondta: feltételezések szerint az ISS-sel nemrég összekapcsolt Szojuz MSZ-09 személyszállító űrhajó falán keletkezett parányi repedést feltehetően egy mikrometeorit becsapódása idézhette elő. De most már a légnyomás az előírt értékek között van, és semmi sem fenyegeti a legénység életét vagy biztonságát.

Így dokkol a Szojuz az ISS-en

Az orosz űrkutatási vállalat egy tisztviselője névtelenül nyilatkozott a Ria Novosztyi hírügynökségnek, szerinte valóban a külső behatás a legvalószínűbb, mivel sem a Földön végrehajtott tesztek, sem a Föld körüli pályán az elmúlt két hónapban végrehajtott kísérletek során nem tapasztaltak problémát a hajó légzáró képességével. Ugyanakkor számos egyéb verziót is vizsgálnak, hogy mi okozhatta a rést. Az illetékes hozzátette: egy különbizottság foglalkozik a legénység által a sérülésről készített fotók és videófelvételek elemzésével.

A Nemzetközi Űrállomás (Fotó: Thinkstock)

Mint mondta, egyelőre még nem világos, hogy mikrometeorit, űrszemét vagy más hulladék idézte-e elő a történteket. A tisztségviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony Föld körüli pályán keringő ISS repülési sebessége nyolc kilométer másodpercenként, így egy kisebb test becsapódásának ereje is olyan, mint egy lövedéké.

A Szojuz júniusban érkezett az állomásra három asztronautával, és a terv szerint decemberben azzal is térnek majd vissza a Földre. 

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy korai találgatni, hogy az űrhajósok korábban visszatérnek-e, ha a léket nem sikerül megnyugtató módon lezárni. Jelenleg hat asztronauta dolgozik az állomáson, amely mintegy 400 kilométer magasban kering a Föld körül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top