Szabadidő

Valaki véletlenül lyukat fúrt a Nemzetközi Űrállomásba, ezért szivárgott a levegő

Valószínűleg még a gyártás során, egy rossz fúrás következtében keletkezett a lyuk, amelyet aztán szándékosan eltüntettek.

A múlt héten egy apró lyuk keletkezett a Nemzetközi Űrállomással nemrég összekapcsolt Szojuz személyszállító űrhajón, ahol így szökni kezdett a levegő. A repedést befoltozták, és eddig arról volt szó, hogy a lyukat egy mikrometeorit okozhatta

Most egy szakértő azt állítja, hogy a sérülést valószínűleg a Földön okozhatta valaki. Alekszandr Zseleznyakov, a Ciolkovszkij Űrhajózási Akadémia egyik tagja szerint a gyártás során egy szakember rosszul fúrhatta meg az űrhajót.

A lyukat aztán egy erős ragasztóval eltüntette, így a tesztek során sem derült ki a sérülés, és a terhelést is jól viselte egy ideig.

Annak alapján, amit a felvételeken láttam, ezt a Földön csinálhatták, mert a rés olyan helyen található, amelyet még a világűrben sem könnyű megközelíteni és megfúrni

– mondta Zseleznyakov, aki szerint nehezen feltételezhető, hogy az űrállomás személyzetéből okozta valaki a rést. 

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezérigazgatója hétfőn közölte, hogy az addigi feltételezésekkel szemben nem mikrometeorit, hanem fúrófejjel okozott belső sérülés miatt keletkezett a hajszálrepedés, majd lépett fel levegőszivárgás a Szojuz MSZ–09 űrhajón.

A Szojuz MSZ–09 és a Nemzetközi Űrállomás (Fotó: NASA)

A részletek ismertetésekor Rogozin egyebek között azt mondta: „ez egyszerűen egy szakember által elkövetett műszaki hiba, a felületen egy megcsúszott fúrófej nyoma látható”, és nem zárta ki a szándékos károkozást sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top