nlc.hu
Életmód

A sebészi eszközök fertőtlenítése műtét után

Ez történik a sebészi eszközökkel műtét után

Nem is gondolnánk, hogy milyen hosszú utat járnak be az ollók és szikék egy műtét után.
A montázson a sebészi eszközök fertőtlenítési folyamata műtét után

A torontói University Health Network nevű kórházi hálózat nagyon aktív a TikTokon, rendszeresen posztolnak érdekes és/vagy ismeretterjesztő, könnyen emészthető videókat a kórházi munkáról – bárcsak itthon is lenne ilyen.

Nemrégiben azt mutatták be, hogy a mi történik műtét után a sebészi eszközökkel, a felhasználók pedig le voltak nyűgözve.

  • Operáció után a sebészi eszközök az MDRD (Medical Device Reprocessing Department, magyarul nagyjából orvostechnikai eszközök újrafelhasználási osztálya) nevű részleghez kerülnek. Ott először kézzel megtisztítják, majd az automata fertőtlenítő berendezésbe teszik a szikéket és más eszközöket.
  • A következő fázis az előkészítés, ilyenkor kémiai jelzőket helyeznek el minden tálcán és minden köteg eszközön, ezzel ellenőrzik, hogy rendben lezajlott-e a fertőtlenítés. Ezután tálcákba teszik a dolgokat.
  • Jöhet a sterilizálás: 134 fokon tartják a tárgyakat 90 percig egy erre kitalált berendezésben.
  • Végül az eszközöket csoportosítják, gondosan elcsomagolják, és előkészítik őket a tárolásra, illetve az újrafelhasználásra.

A videót több mint 1,9 milliószor játszották le, és többen meglepődtek, mennyire összetett folyamatról van szó, főleg úgy, hogy egyesek azt hitték, egyszerűen eldobják az eszközöket. Volt, aki attól nyugodott meg, hogy ilyen részletességgel láthatta a procedúrát. „Hamarosan műteni fognak, és hiába tudom, hogy sterilek az eszközök, látva a folyamatot sokkal kevésbé aggódom” – írta az egyik kommentelő.

Arra viszont nem tér ki a videó, hogy mennyire leltározzák szigorúan az egyes eszközöket, és hogyan fordulhat elő, hogy valakinek a hasában felejtenek egy sebészi ollót. 

(LadBible)

(Kiemelt kép: nlc-montázs, forrás: TikTok/uhntoronto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top