nlc.hu
Életmód

Az Európai Bizottsághoz fordulnának a kiskereskedelmi láncok

Elegük van a kormány intézkedéseiből a kiskereskedelmi láncoknak, van, aki az Európai Bizottságtól kérne segítséget

Egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni, véli az egyik cég névtelenül nyilatkozó munkatársa.

„Ami jelenleg történik, az nem más, mint bizonyos vállalkozások szándékos kiszorítása a piacról” – nyilatkozta a Politico-nak az egyik olyan nagy külföldi hátterű magyarországi kiskereskedelmi hálózat névtelenséget kérő illetékese, aki úgy érzi a magyar kormány intézkedései alapján, hogy a célkeresztbe kerültek.

Hozzátette, hasonlóan gondolják mások is, így a német hátterű Aldi, Lidl és Penny Market, a francia Auchan (amiben résztulajdonos egy magyar hátterű szereplő), az osztrák Spar és a brit Tesco.  És mivel meglátása szerint “a magyar kormány által meghatározott körülmények között egyszerűen lehetetlen fenntartható módon nyereségesen működni”, és a rájuk vonatkozó törvény „ellentétes az EU belső piacának alapelveivel”, ezért a névtelenül nyilatkozó felszólította az Európai Bizottságot, hogy lépjen közbe.

A Portfolio szerint ugyan a lap felvette a kapcsolatot az érintett külföldi kiskereskedőkkel, de azok vezetői  elzárkóztak attól, hogy névvel nyilatkozzanak.

Egy család bevásárol

Fotó: Pexels

A Politico cikke szerint minden kiskereskedelmi szereplőre vonatkozó és a minap kiterjesztett árstop intézkedéseken túl két olyan törvényt említett, ami a kiskereskedelmi szektor nagy külföldi szereplőit sújtja, míg a franchise rendszerben működő hazai hátterű hálózatokat nem:

  • az egyik ilyen az a tavaly decemberi parlamenti döntés, miszerint 48 órával a lejárati dátum előtt ellenszolgáltatás nélkül be kell szolgáltatnia a 100 milliárd forint feletti éves forgalmú láncoknak az élelmiszereket
  • a másik ilyen pedig az az idén tavaszi döntés, miszerint a válságkezelésre és a költségvetési helyzet javítására hivatkozva 2,7%-ról 4,1%-ra megemelték ezen szereplők számára a különadó kulcsát

A Portfólió hozzáteszi, a most már 8 termékre vonatkozó árstop költségeit is nagyrészt a Magyarországon működő kiskereskedelmi cégek nagyrészt viselik. Igaz, a nagyobb üzletláncok könnyebben képesek beépíteni a nem árstopos termékek árába a veszteségeiket. Hazai elemzők szerint az ársapkákat nem nem feltétlenül csak inflációletörő hatásuk miatt erőlteti a kormány, hanem egyrészt politikai, népszerűségnövelő okokból is, valamint a piac átrendezésének céljából is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top