nlc.hu
Életmód

Élőlánc Budapesten és vidéken

Országos élőlánc: Budapesten tömött sorok, Gödön is példátlan az összefogás

A résztvevők döntő többsége ezúttal is diák volt.

Pénteken ismét országos munkabeszüntetést tartanak az óvodákban és iskolákban, az Egységes Diákfront pedig országos élőláncot hirdetett – írja a 24.hu.

A résztvevők tömött sorban álltak a Kiskörúton a Kálvin tértől a Szent Gellért térig, végig a Szabadság hídon. A lap tudósítása szerint a Margit híd déli oldala is szinte dugig volt diákokkal, akik kicsivel 9 körül kezdtek visszatérni az iskolájukba. Azt ígérik, hogy délután folytatják a Március 15. téren, ahova újabb tüntetést szerveztek.

Vidéken is volt élőlánc, például Nyíregyházán, és a  Vácrátóti Petőfi Sándor Általános Iskola 10 tanára sztrájkol ma.

Gödön is sztrájkoltak a tanárok, a szülőkkel együtt húztak élőláncot

A Tanítanék Mozgalom november 18-ra meghirdetett sztrájknapjához csatlakozva péntek reggel a gödi Huzella Tivadar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusai is két órás sztrájkot tartottak. A sztrájkhoz csatlakozó huszonkét pedagógus mellett nyolc és fél kilenc között körülbelül hatvan szülő is beszállt a tiltakozásba, élőláncot vonva az iskola körül. A gyermekeiket autóval iskolába hozó szülők közül többen is dudálással, illetve integetéssel fejezték ki szolidaritásukat a tüntetőkkel.

transzparens a tanárokért gödön

Gödön is volt élőlánc (Fotó: Miklósi László)

A pedagógusok képviseletében az iskola egyik tanára, Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szólt pár szót az egybegyűltekhez. Miklósi szerint a tanárok tűrhetetlenül alacsony fizetése csak az egyik probléma. Mint kifejtette, ebben az iskolában is komoly problémát jelent a tanári korfa elöregedése. Fiatal pedagógus csak mutatóba akad, ami pár éven belül teljesen el fogja lehetetleníteni az oktatást. (Miközben a város demográfiai-gazdasági mutatói egy átlagos magyar településhez képest kifejezetten jók – a szerk.). A péntek reggeli villámtüntetés abból a szempontból kifejezett siker, hogy az előző megmozduláshoz képest a demonstrálók száma megötszöröződött. A kormányzat üggyel kapcsolatos hallgatása miatt pedig valószínű, hogy nem a mai volt az utolsó tüntetés a gödi iskola előtt.

transzparens a tanárokért gödön

Gödön is volt élőlánc (Fotó: Miklósi László)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top