nlc.hu
Életmód
Meleg szurkolók a katari futball-világbajnokságon

Foghatják-e egymás kezét a meleg szurkolók Katarban? Válaszolt a focivébé vezére a sokakat érdeklő kérdésre

Nasszer al-Khater, a világbajnokság vezérigazgatója igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, hogy retorzió érheti a katari futball-világbajnokság LMBT szurkolóit.
Két meleg nő fogja egymás kezét egy szivárványos zászló előtt

Vasárnap elkezdődött Katarban a 2022-es futball-világbajnokság, amit azért tartanak télen, mert a sivatagi államban sportoláshoz elképzelhetetlen, 40-50 fokos hőmérséklet uralkodik a nyári hónapokban. De nem csak ez az egyetlen ellentmondásos, nemzetközi felháborodást okozó körülmény a katari focivébével kapcsolatban. Kiderült, hogy csúszópénzek is közrejátszottak abban, hogy az ország pályázata lett a befutó, később pedig a stadionépítéseken dolgozó vendégmunkások halála, illetve a nők jogai verték ki a biztosítékot. Az már csak hab a tortán, hogy két nappal a futballcirkusz rajtja előtt – a korábbi ígéretekkel ellentétben – a külföldi szurkolók számára is megtiltották az alkoholfogyasztást a muszlim államban.

Persze sör nélkül simán meg lehet nézni pár meccset, nagyobb gond, hogy Katarban a homoszexualitás hivatalosan illegális, a saría törvények értelmében az azonos neműek szexuális tevékenységét hét év börtöntől a megkövezés általi halálig terjedő büntetéssel sújthatják. Az ország eddig azt mondta az LMBT-szurkolóknak, hogy szívesen látják őket, és biztonságban érezhetik magukban, a meleg külföldiek óvatosak, hiszen még abban sem biztosak, hogy megfoghatják-e egymás kezét.

Nasszer al-Khater, a világbajnokság vezérigazgatója a Sky Newsnak korábban úgy nyilatkozott, hogy a vb ideje alatt tolerálni fogják a szeretet nyilvános kimutatását, például ha a szurkolók megfogják egymás kezét. Ennek ellenére van némi tanácstalanság azzal kapcsolatban, hogy a meleg drukkerek mehetnek-e Katarba, és vihetnek-e magukkal szivárványos zászlókat.

Mindig is azt mondtuk, hogy mindenkit szívesen látunk itt, csak annyit kérünk, hogy az emberek tiszteljék a kultúránkat. Mindenki biztonságban fogja érezni magát, ha Katarba jön. Mindenki

– nyomatékosította a világbajnokság vezérigazgatója.

Azt nem tudni, hogy ezek a szavak mennyire nyugtatták meg az országba látogatókat, de már volt egy furcsa incidens, igaz, nem a melegekkel, ami rávilágít az esetleges kockázatokra. Rasmus Tantholdt dán tévériporter Katarban forgatott a világbajnokság előkészületeiről, amikor egy csapat férfi megállt mellette, és azzal fenyegették, hogy összetörik a kameráját, pedig a riporter megmutatta az akkreditációját és a forgatási engedélyét. A katari tisztviselők később bocsánatot kértek, de az eset azt mutatja, hogy előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tudják garantálni a külföldiek biztonságát.

(LadBible)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top