nlc.hu
Életmód

Elhunyt Tonhauser László

Meghalt Tonhauser László

A legendás nyomozó a Kék Fény állandó szakértőjeként vált országosan ismertté.

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László nyugalmazott rendőr ezredes – értesült az Index. A hírportál felidézte, hogy a legendás nyomozó a nyolcvanas években a Kék Fény című tévés bűnügyi magazin állandó szakértőjeként vált országosan ismertté. A rendszerváltozás utáni évtizedben a rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatát vezette.

Tonhauser László

(Fotó: MTI)

Tonhauser László 1943. március 25-én született Budapesten. 1961-ben tett műszeripari szakközépiskolai érettségit. 1967-ben a józsefvárosi kapitányság próbaidős nyomozó őrmestere lett. 1975-ben a rendőri munka mellett levelezőn elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát.

1977-től a BM bűnügyi munkatársa lett. 1990-ben a megalakuló szervezett és nemzetközi bűnözés elleni főosztály helyettes vezetőjeként tevékenykedett. 1993. január 1-jével kinevezték az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat vezetőjének. Az egység 1996-ban integrálódott a Központi Bűnüldözési Igazgatóságba, amely két év múlva beleolvadt az ORFK Bűnügyi Főigazgatóságába. 1999 márciusában ezredesként nyugdíjazták.

Nyugállományba vonulása után jelent meg Nem kérek bocsánatot című könyve, amelyben a több mint három évtizedes rendőri pályafutása alatt összegyűjtött anyagokat tárta nyilvánosság elé.

Nem kérek bocsánatot című könyv borítója.

A Index arra is emlékeztetett, hogy Tonhauser már a hetvenes évek végén a szervezett bűnözés létezéséről beszélt, noha a hatalom hallani sem akart róla. Hozzátették azt is, hogy az ezredest sokan kritizálták a rendőrségen, amiért „kollégákra is dolgozott”. Ezt a vádat nem utasította vissza. Ő ugyanis nem tett mást, mint amire a törvény kötelezte: ha az általa irányított bűnügyi hírszerző szervezet olyan információk birtokába jutott, amelyek rendőrök által elkövetett visszaélésekre, bűncselekményekre utaltak, szolgálati úton eljuttatta őket a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top