nlc.hu
Életmód

Az élő karácsonyfa a környezetbarát megoldás

Ürge-Vorsatz Diána szerint az élő, vágott karácsonyfa a legjobb megoldás

A Közép-Európai Egyetem professzora, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének (IPCC) alelnöke szerint környezetvédelmi szempontból a műfenyőnél sokkal jobb választás, ha élő, vágott karácsonyfát állítunk fel otthonunkban.
Karácsonyfa vásárlás

Ürge-Vorsatz Diána szerint az élő karácsonyfa vásárlásával támogatjuk a biogazdaság erősítését, a természet és a talajok helyreállítását, a biodiverzitás helyreállítását, a klíma helyi és országos szabályozását, a csapadék talajainkban való jobb tárolását, az éghajlatváltozást okozó széndioxid tárolását – írja a Pénzcentrum.

A legjobb döntés tehát az élő fa, lehetőség szerint minél nagyobb. Facebook posztjában kifejti, hogy minél több karácsonyfát vásárlunk, annál nagyobb földterületből annál többen élnek meg Magyarországon olyan tevékenységből, ami alapvetően a természetet támogatja és élőhelyet biztosít, a lokális klímát szabályozza, a tárolt széndioxiddal a kibocsájtásainkat mérsékli, a biodiverzitást elősegíti, az aszályt csökkenti, a talajvizet tárolja, élőhelyet biztosít. Azzal természetesen egyetért, hogy nem egy fenyőültetvény nem ugyanaz, mint egy ősbükkös, de minden más alternatíva, ami azon a földterületen történhetne gazdasági aktivitás szempontjából, biztosan sokkal rosszabb, márpedig karácsonyfa-ültetvények nem állami kézben lévő Természetvédelmi területek helyén lesznek, hanem magánkézben lévő földterületeken, amiből valamilyen profitot szeretnének (jogosan) termelni. Azt tanácsolja, segítsünk, hogy minél több ilyen területen legyen hosszú évekig burjánzó ‘erdő’, és ez biztosítson nyereséget a telektulajdonosok számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top