Dekor

Károsabb lehet a műfenyő, mint az élő

Manapság sokan vásárolnak műfenyőt karácsonyra. Egyesek azért veszik, mert olcsóbb, mások inkább azért, mert praktikusabbnak tartják, mint a valódit. A műfenyő azonban PVC-ből készül, ami nagyon nehezen bomlik le.

Károsabb a műfenyő az igaz karácsonyfánál – számolt be a Tények. Sokan azt mondják, a fenyőfákat pár hét után kidobják, rengeteg szemét lesz utánuk, ha meg elégetik, azzal nő a szmog. A műfenyő viszont évekig felhasználható.

Csakhogy szakértők szerint a műfenyők PVC-ből készülnek – sőt ólommal is stabilizálhatják a PVC-alapanyagot –, ami nagyon lassan bomlik le (ha pedig elégetik, mérgező gázok keletkeznek), s később apró részecskékben felszabadulhat a lakásban, ami belélegezve nagyon káros az egészségre.

Ráadásul egy idő után a műfenyő tűlevele is hullani kezd, amit sokan nem a szelektív kukába dobnak. Az égetéssel pedig akár rákkeltő anyagok is bekerülhetnek a levegőbe.

A műfenyők többsége az ázsiai országokból származik, az ideszállításukhoz pedig rengeteg üzemanyagra van szükség, ami szintén károsítja a környezetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top