nlc.hu
Dekor

Karácsonyfa trend 2022

Eredményhirdetés! Ez lett 2022 legdivatosabb karácsonyidekor-színe

Ha nincs még ötleted, hogy milyen fenyőt vásárolj idén, vagy épp milyen stílusban, milyen színekkel díszítsd fel azt, íme, némi inspiráció!

Mint mindennek, a karácsony külsőségeinek is megvan a divatja, mely bizonyos részleteiben évente megújul, más elemei viszont ennél lassabban változnak, vagy épp a hagyományok mentén állandóak maradnak. Mutatjuk, hogy 2022 karácsonyán melyek a legtrendibb fenyőfélék és dekorációk!

Milyen fenyőt válassz?

Az erre vonatkozó felmérések szerint Magyarországon a lakosság nagyjából háromnegyede díszít vágott fenyőt, de egyre többen választanak földlabdás fenyőt is (jelenleg ez adja a forgalom nagyából 10 százalékát), illetve a műfenyők is évről évre felkapottabbak.  

A karácsonyfának való fenyőfélék közül továbbra is rövid tűlevelű fajták számítanak divatosnak. A szép és stapabíró nordmann fenyő, illetve az ezüstfenyő a legkeresettebb fajták itthon, a lucfenyő népszerűsége viszont egyre inkább csökken. Emellett feljövőben van a duglászfenyő is, melyet jellegzetes, citrusos illata tesz különlegessé. 

Karácsonyfának szánt fenyőfák egy somogy megyei ültetvényen

Karácsonyfának szánt fenyőfák egy Somogy megyei ültetvényen (Fotó:
MTI/Varga György)

A hosszú tűlevelű fenyők, mint az erdei fenyő vagy a feketefenyő, ebben az évben sem térnek vissza a divatba, azonban ha mégis ilyenre vágynál, a fenyőfaárusok egy részénél megtalálod idén is.

A műfenyők piacát a minél élethűbb, zöld színű változatok uralják, de keresettek a zöld alapon műhóval díszített modellek is. A teljesen fehér műfenyő már kevésbé divatos, helyét a halvány rózsaszín árnyalat vette át.

Hogyan díszítsd fel?

(SPOILER: A VÉGÉRE HAGYTUK 2022 DEKORÁCIÓS TRENDJÉT)

Piros-arany

Piros és arany

Piros és arany (Fotó: Getty Images)

A tradicionális, piros-arany színvilág örök divat a karácsonyi dekorációkon, mely harmonikus hármast alkot a fenyőfa zöldjével. Melegséget, eleganciát sugárzó stílus, mely egyben nosztalgikus hangulatot is teremt, vagyis pontosan megvan benne minden, amit a karácsonyban annyira szeretünk. 

Natúr

Karácsonyfa

Natúr stílus (Fotó: Getty Images)

A klasszikus karácsonyi dekorációk közé sorolható a natúr stílus is, vagyis amikor a karácsonyfát természetes díszekkel, például szárított gyümölcsökkel, tobozokkal, termésekkel, fából vagy épp szalmából készült figurákkal díszítjük fel. Az irányzat a fenntarthatóság jegyében vált újra kimondottan divatossá. Egyszerű, meghitt, dekoratív, mindemellett költségkímélő is, hiszen az ilyen típusú díszeket vagy legalábbis azok egy jelentős részét házilag is elkészíthetjük.

Kék-fehér

Karácsonyfa

Kék-fehér (Fotó: Getty Images)

A viktoriánus korszak nagy favoritja volt a kék-fehér karácsonyi díszítés, mely ebben a szezonban a vintage irányzat jegyében éli reneszánszát. Bátran használhatjuk egyidejűleg a kék különböző árnyalatait, illetve az ilyen stílusú fákon ott a helyük a szalagoknak, masniknak, gyöngyöknek, angyalkáknak, csillagoknak is. 

Zöld 

Karácsonyfa

Műhóval mutat igazán jól (Fotó: Getty Images)

Zöld színű díszekkel teleaggatni a zöld fenyőfát elméletben nem tűnik kimondottan jó ötletnek. A zöld dekoráció azonban ebben az évben mégis az egyik legtrendibb. Azzal a kitétellel, hogy ahhoz, hogy a zöld díszek valóban érvényesülni tudjanak, érdemes a karácsonyfát műhóval leszórni vagy eleve ilyen kivitelű műfenyőt választani. Még mutatósabb, ha a zöld mellé kiegészítő színként fehéret, illetve arany vagy rezes árnyalatokat is használunk.

Szivárvány 

Csupa szín karácsonyfa

Csupa szín (Fotó: Getty Images)

Hosszú ideje a két, maximum három színt felvonultató, egységesebb stílusú díszítések uralták a karácsonyi dekordivatot, 2022 karácsonyán azonban ez megváltozik. Az idény nagy trendje ugyanis a szivárvány karácsonyfa, melyen a legkülönfélébb színárnyalatú és stílusú díszek egyidejűleg elférnek, mi több, kívánatosak, és persze mindehhez színes égősor is dukál. Minél tarkább és eklektikusabb az összhatás, annál jobb!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top