nlc.hu
Tuti Tippek

A műfenyő és a vágott fenyő környezetvédelmi szempontból

Karácsonyi dilemma: műfenyő vagy vágott fenyő?

Környezetvédelmi szempontból ezek a legfontosabb különbségek a műfenyő és a vágott fenyő között.

Karácsony előtt mindig felmerül a kérdés, hogy környezetvédelmi szempontból melyik a jobb: a műfenyő vagy az élő, vágott fenyő? A Klímapolitikai Intézet összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, hogy könnyebb legyen a döntés.

Az élő fenyő lebomlása során szén-dioxid keletkezik, ám ha komposztálják, akkor szinte karbonsemlegesnek mondható, hiszen csak az a szén-dioxid kerül vissza a légkörbe, amit a növény élete során fotoszintézissel megkötött.

Fenyőárusnál válogatnak a vevők

Fenyővásár Nyíregyházán, a Korányi Frigyes úti piacon 2020. december 22-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ha elégetik a vágott fenyőt, akkor is közel ugyanannyi szén-dioxid keletkezik, mint amennyit élete folyamán felhasznált. De ha biomassza-tüzelésű erőműben égetik el, akkor még kevesebb szén-dioxid keletkezik. Azt is figyelembe kell venni, hogy egy kivágott fenyő után legalább egy, de átlagosan 5-6 fát ültetnek újra. Mindez azt jelenti, hogy

összességében több szén-dioxidot nyelnek el a karácsonyfának nevelt fenyők, mint amennyi az elégetésük során felszabadul.

A műfenyőt műanyag és fém felhasználásával, legtöbbször fosszilis energia segítségével állítják elő többnyire Kínában. Egy 2 méter magas műfenyő gyártásakor, 40-42 kilogramm – bizonyos fajtáknál akár 50 kilogramm – szén-dioxid termelődik, ami közel tízszerese az elégetett fenyőnek.

Vagyis egy műfenyő legalább tíz év alatt hozza be az élő fenyő előnyét.

Műfenyő esetében ráadásul a távol-keleti gyártás miatt a szállítással járó károsanyag-kibocsátás 190 százalékkal magasabb, mint vágott fenyő esetében.

Műfenyőt lehet vásárolni spórolás érdekében, viszont hozzá kell tenni, hogy az a költség, melyet a károsult környezet regenerálására kell fordítanunk a gyártás és a majdani hulladéktermelés miatt, nincs beleszámítva a műfenyő árába

– olvasható a Klímapolitikai Intézet cikkében. 

Megjegyzik azt is, hogy a Magyarországon kapható vágott fenyők nagy részét itthon nevelik, ami több ezer munkahelyet biztosít.

Fenyőárak 2021-ben: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top