nlc.hu
Tuti Tippek

Fenyőfaárak 2021

8 ezer forintot is elkérhetnek a nordmann fenyőért – robban az árbomba a fenyőfapiacon

Idén még magasabb méterenkénti árakkal szembesülhetünk az árusoknál.

Várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik idén a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt – mondták el a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezeténél. A legnépszerűbb fajta, az import nordmann fenyő az árfolyamváltozás miatt akár 20 százalékkal is drágulhat, méterenkénti ára így elérheti a 7-8 ezer forintot. A lucfenyő méterenként 4-5 ezer forintba, az ezüstfenyő 5-6 ezer forintba kerül majd, de egyre több helyen darabárat határoznak meg az eladók.

fenyőfa,

Fenyőfaültetvény Somogyban (Fotó: MTI/Varga György)

Magyarországon az emberek évente 1,8-2 darab millió karácsonyfát vásárolnak.

Az országban mintegy 3 ezer hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala, Somogy megyékben. A fák kitermelése november második felében kezdődik, először a földlabdás fenyőfákkal, amelyet az export követ. A környező országokba, a román és szlovák piacra vegyesen kerülnek a fajták. Importként pedig főleg nordmann fenyő érkezik, nagyrészt Dániából, a behozatal mennyisége 500-600 ezer darabot tesz ki.

A műfenyők zöme Kínából érkezik, így rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk, ráadásul a tapasztalatok szerint általában 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt évről-évre ahhoz, hogy valóban környezetkímélőbb alternatíva legyen.

(MTI)

 

Olvass még fenyőkről az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top