Aktuális

Durva videó arról, milyen gyorsan tud lángra kapni a karácsonyfa

Néhány másodpercre van csak szükség az első szikrától a gyilkos lángtengerig. Tanulságos videó a karácsonyi időszakra.

Fél perc sem kell hozzá, hogy egy feldíszített karácsonyfa őrjöngő tűzvésszé változzon. Az amerikai fogyasztó-, és termékbiztonsági bizottság (US Consumer Product Safety Commission – CPSC) tette közzé az alábbi videót, amelyen az látható, milyen gyorsan gyullad fel egy karácsonyfa, ha nincs megfelelően öntözve. 

A fát már öt másodperc alatt teljesen beborítják a lángok, 23 másodperc elteltével azonban a tűz már átterjed a fa mellett álló kanapéra és az alatta elhelyezett ajándékcsomagokra is. A CPSC arra figyelmeztet, hogy egy kiszáradt karácsonyfa akár egy hibás égőtől, egy gyertyától vagy egy cigarettától is könnyen lángra kaphat. A szervezet azt írja közleményében, hogy csak az elmúlt két évben több mint száz karácsonyfatűz mellett körülbelül 1100 olyan eset is volt, amikor gyertyák lobbantották lángra a lakásokat. Ennek 10 haláleset, 150 sérülés és közel 50 millió dolláros anyagi kár volt az eredménye. 

A CPSC figyelmeztetése szerint a karácsonyfákat fontos rendszeresen öntözni, egy megfelelően locsolt fa ugyanis még nyílt láng esetén is sokkal lassabban gyullad ki, mint egy kiszáradt fenyő. A szervezet két évvel ezelőtt is készített egy videót, amelyen egy száraz és egy öntözött fenyőt gyújtanak fel. Míg az előbbi fának még 30 másodpercre sincs szüksége, hogy teljesen lángba boruljon, a meglocsolt karácsonyfa még 40 másodperc elteltével is csak füstölög. 

Az amerikai tűzvédelmi szövetség, a National Fire Protection Association (NFPA) arra is felhívta a figyelmet, hogy az otthoni dekorációkat is érdemes átgondoltan elhelyezni. Hozzátették, hogy bár a karácsonyfatűz nem túl gyakori, amikor előfordul, akkor jellemzően súlyos károkat okoz. 

Egy kiszáradt karácsonyfának 30 másodperc se kell, hogy lángba boruljon (Fotó: iStockphoto)

„Legyen gondunk arra, hogy a karácsonyfa legalább másfél méterre legyen a hőforrásoktól, kandallótól, radiátoroktól, gyertyáktól vagy lámpáktól” – figyelmeztetett az NFPA. „Lefekvés előtt pedig minden esetben kapcsoljuk le a karácsonyfa fényeit.”

A CPSC emellett arra is figyelmeztetett, hogy aki műfenyőt vásárol, alaposan nézze meg, hogy a terméken vagy a csomagolásán szerepel-e a TŰZÁLLÓ (fire resistant) felirat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top