Kezdők karácsonya

Luctól az ezüstig – milyen fenyőt válasszunk karácsonyra?

Melyik a legolcsóbb, melyik a legillatosabb, és melyik fenyőfa bírja a legtovább? Körkép.

Műfenyő, alternatív fenyő, friss fenyő, földlabdás fenyő. Általában ezek közül választjuk meg a karácsonyfánkat. A legtöbben a frissen vágott fenyőfa mellett döntenek, ám nem mindegy, hogy melyiket választjuk, mert árban, tartósságban és illatban is különböznek egymástól. Nézzük a legnépszerűbb fenyőket, s azt, hogy miben különböznek.

Feketefenyő – olcsó, és sokáig bírja

Kevésbé népszerű fajta, hiszen alapvetően hosszú levelű fáról van szó, ezért nehezen lehet díszíteni, és enyhe csalódást okozhat, ha kisebb gyermekeink is vannak. Előnye viszont, hogy a száradás ellenére is sokáig megtartja a leveleit, gyakorlatilag egyáltalán nem hullik. Száraz, nagyon meleg, távfűtéses lakásokba kifejezetten ajánlott. Viszonylag olcsó, de általában nagyobb méretben tudjuk megvásárolni.

Feketefenyő

Feketefenyő – panelba tökéletes (Fotó: iStock)

Nordmann-fenyő – drága, de szinte tökéletes

Népszerű fenyő a Nordmann, ami érthető, hiszen dús fáról van szó, aminek szerencsére a tűlevelei sem szúrnak. Csodálatosan szimmetrikus fákról beszélünk, amiket könnyű díszíteni, és nem is gyantásodik a törzsük. Általában három-négy hétig bírják, majd hullatni kezdik a leveleiket. Amivel gondunk lehet, az a fa vastag törzse, mivel nehezen lehet faragni belőle – ezt jobb szakemberre bízni. Ebből sem nagyon lehet kisebb méretet venni, és az ára is borsos.

Nordmann-fenyő

Drága, de közel tökéletes a Nordmann-fenyő (Fotó: iStock)

Ezüstfenyő – közepes ár, különös kinézet

Az ezüstfenyőt itthon eladási célra termesztik. Népszerű fenyőfa, sokan használják karácsonyfának, mivel zöld tűlevelei ezüstös árnyalatúak. Az ezüstfenyőnek igazán sűrű ágai vannak, és csodásan formás, hátránya azonban, hogy még egy közepesen meleg szobában is hamar hullatni kezdi a leveleit. Kifejezetten jót tesz neki, ha vizes talpba állítjuk, de így is valószínű, hogy szilveszter után egy-két nappal már le kell vinni a szemeteseknek. Árát tekintve a középmezőnybe tartozik.

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyőt többnyire a színe miatt kedvelik (Fotó: iStock)

Lucfenyő – olcsó, népszerű, de…

Az egyik leggyakrabban vásárolt fafajta az ünnepek alatt. Mutatós, mint az ezüstfenyő, és többnyire szép formás is, ráadásul ez a legolcsóbb. Viszont szobában még az ezüstfenyőnél is hamarabb ledobja a tűleveleit, ezért az értékes, törékeny díszeket csakis a legerősebb ágaira rakjuk.

Lucfenyő

Olcsó karácsonyfa a lucfenyő (Fotó: iStock)

Erdei fenyő – olcsó, szívós, de szabálytalan

A luchoz hasonlóan népszerű fenyőtípus. Kedvező az ára, és meleg szobában is viszonylag sokáig kihúzza, ám kevésbé szabályos a formája.

Duglászfenyő – a jolly joker

Nem kapható mindenhol. Lazább szerkezetű fa, könnyű díszíteni; enyhén citrusos illatot érezhetünk, ha bevisszük a szobába. Sokáig kibírja a lakásban, és nem is a legdrágább a piacon.

Duglászfenyő

A duglászfenyő lehet a karácsonyfák jolly jokere (Fotó: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top