Kezdők karácsonya

Már tudni, mennyibe kerül idén a fenyőfa

A korábbi évek slágertermékének számító Nordmann-fenyő mellett a mára szinte elfeledett lucfenyőből is több fogyhat idén.

Már megkezdődött a karácsonyfáknak szánt fenyők kitermelése a magyarországi erdőkben, az árak várhatóan nem változnak az előző évhez képest – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Idén is Somogyból, Zalából és Győr-Moson-Sopron megyéből kerül a legtöbb fenyő Budapestre, de Olaszországba, Romániába és Horvátországba is jut. Az ország fenyőfáinak zömét egyetlen községben, a Nagykanizsa melletti Surdon nevelik. Az egykor szántónak használt földterületeken 1,5-2 millió fenyő van, és ezek közül a surdi termelők évente 800 ezer fenyőt visznek a piacra.

A szezon a földlabdás fenyőfák kiemelésével már elkezdődött, a termelők pedig a napokban a Nordmann-fenyők vágását is megkezdik. Még mindig ez a típus a legkelendőbb, de új trend van kialakulóban: a piac újra elkezdte felfedezni a mára szinte elfeledett lucfenyőt.

Az árak várhatóan nem változnak a tavalyihoz képest: lucfenyőt 3000 forintos méterenkénti áron lehet majd kapni az árusoknál, az ezüst- és a Nordmann-fenyő métere pedig 5000 forint körül alakul. A konkrét árak ettől eltérhetnek, sokan ugyanis darabáron értékesítik a fenyőket.

Azok, akik igazán mutatós karácsonyfát keresnek, általában a 250 centiméteres tűlevelűek közül válogatnak, az ennél magasabb fenyőkből jóval kevesebb fogy. Annak azonban, aki szép, egyedi fenyőfát szeretne otthonába, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a kifejezetten szép, négyméteres fenyőkért 30-40 ezer forintot is elkérnek.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top