Otthon

50 ezres bírság járhat a kidobott karácsonyfáért

Már gyűlnek a leszedett karácsonyfák, ám nem mindegy, hogyan és hol szabadulunk meg tőlük. Sokan még a fémtalpat is rajta hagyják a kidobott fán.

Rengeteg karácsonyfát bontottak már le vízkereszt napján Budapesten és vidéken is. Idén is sokan egyszerűen csak ledobják az emeletről a fenyőt, de akadtak olyanok is, akik nem a kijelölt gyűjtőpontokhoz rakták a fát, hanem egy parkolóhelyre vagy az úttestre. Ezért komoly bírságot is kaphatnak – derül ki a Tények riportjából.

Ha valaki szabálytalanul helyezi ki a fákat, vagy az erkélyről dobálja ki, szabálysértést követ el, ami pénzbüntetéssel járhat. „Aki települési hulladékot engedély nélkül lerak vagy nem a kijelölt helyen rak le, az szabálysértést követ el. Kérdés, hogy a fenyőfa települési hulladéknak minősül-e. Illetve a hulladékgazdálkodási törvény a jegyzőt feljogosítja arra, hogy 50 ezer forintig bírságolhatja a tetten ért elkövetőt. Egyébként a helyszíni bírság összege 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet” – hívta fel a figyelmet Borbély Zoltán ügyvéd. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top